Deniz Poyraz davası istibdadın sopası altında görülmeye başlandı

17 Haziran'da HDP İzmir il binasına yapılan faşist saldırıya ve içeride bulunan Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin açılan dava 29 Aralık Çarşamba günü görülmeye başlandı. Sabah saat 10:00’da İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak duruşma salondaki yetersizlik sebebiyle 13.Ağır Ceza Mahkemesinin salonuna alındı. Duruşmaya siyasi partilerden ve halktan yoğun bir katılım varken; Batman, Bingöl, Diyarbakır, Muş, Şırnak, Ankara, Siirt, Van, Şanlıurfa, Kars, Hakkari, Yalova, Bursa, Adana, İzmir, Adıyaman Barolarından Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri de katılma talebinde bulunmak üzere duruşma salonuna geldiler. Polis mahkeme heyetinin talimatı olduğu bahanesiyle salona girişlere uzun süre izin vermedi, duruşma gecikmeli olarak başladı.

İstibdad sanığın sırtını sıvazlıyor!

Deniz Poyraz’ın katili sanık Onur Gencer’in duruşma boyunca rahat bir tavır içerisinde olması ve provokatif girişimlerde bulunması sebebiyle sık sık tartışma yaşandı. Duruşmanın başında yaşanan arbede sonrası salondan çıkarılan ve bir süre sonra tekrar salona getirilen Onur Gencer’in benzer provokasyonlara devam etmesi, duruşma bittiğinde Deniz Poyraz’ın ailesine küfür edebilmesi istibdaddan aldığı güvenin bir tezahürüdür. Arbade sırasında kendisinin etrafını saran jandarmanın Gencer’in sırtının sıvazlamasının başka bir anlamı olabilir mi? Aynı şekilde seyirciler arasında oturan iki polisin hukuka aykırı şekilde silahlı olması, uzun namlulu tüfek taşıyan jandarmaların şarjörlerini avukatların baskısı sonucu çıkarması istibdadın sopasını bu davadan eksik etmeyeceğini göstermektedir. Mahkeme heyetinin ise duruşma boyunca taraflı tutuma sahip olması, avukatların iddianame, duruşma tarihi ve yeriyle ilgili yaptığı itirazlara ayak diretmesi daha ilk duruşmadan adil bir yargılamanın olmayacağını gösteriyor.  İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, duruşma esnasında görüntü kaydı alanlara ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'a sanığa yönelik sözlerini, mahkeme heyetine söylenmiş gibi göstererek jet hızıyla soruşturma başlatması bu tabloyu tamamlıyor.

İstibdadın saldırılarına karşı HDP ve Kürt halkının bu davasını sahiplenelim!

Mahkeme heyeti duruşmayı 4 Ocak’ta Şakran Hapishane Kampüsü salonuna ertelemek istese de, Deniz Poyraz’ın avukatları yaptıkları itirazlarla duruşmanın 24 Ocak’ta İzmir 13.Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alınmasını sağladı. İstibdadın dava boyunca birçok hukuksuzluğa imza atacağını ve sopasını eksik etmeyeceğini ilk duruşmadan gösterdiği Deniz Poyraz davasını sahiplenmeli, Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltmeliyiz. Sadece katil Onur Gencer’e değil, azmettiricilerle beraber tüm suçluların hesap vermesini sağlamalıyız. Türk ve Kürt halklarının çıkarları kardeş kavgasını körükleyenlere karşı halkların kardeşliği şiarını büyütmekten geçiyor.