ÇHD İzmir şubesinde Sungur Savran’ın katılımı ile “Bir İhtilal Olarak Millî Mücadele” toplantısı

ÇHD

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi üyelerinin her ay belirleyerek okuduğu kitaplarda Mart ayının seçili kitabı Sungur Savran’ın 2023 yılında Yordam Yayınevi’nden yayımlanan Bir İhtilal Olarak Millî Mücadele kitabı oldu ve 25 Mart Pazartesi günü ÇHD İzmir şubesi kitap üzerine toplantı düzenledi. Sungur Savran, online olarak katıldığı toplantıda bu kitabı niçin yayına hazırladığını anlattı ve Millî Mücadele döneminin bilinmesi ve tartışılması gereken yönlerini aktardı.

Sungur Savran sunumunda Millî Mücadele’nin bir ihtilâl dönemi olarak kavranması, sınıflar arasındaki mücadelenin bu döneme de damga vurduğuna dikkat çekti. Bunun yanında Savran, yerel Kuvayı Milliye hareketleri ile Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışından önce başlamış olduğunu, Mustafa Kemal’in Millî Mücadele’nin başından beri biricik önder olmadığını ve aralarında Mustafa Suphi’nin önderliğini çektiği Türkiye Komünist Fırkası'nın (TKF) da olduğu farklı siyasi hareketler arasında bir iktidar mücadelesinin uzun süre devam ettiğini, Millî Mücadele’de ezilen halkları da kapsayacak asıl programın TKF’nin programı olduğunu özellikle vurguladı.

Sungur Savran’ın sunumundan sonra okurların katkılarıyla zenginleşen toplantıda Millî Mücadele’ye yönelik farklı bakış açıları tartışıldı.