Kayı Boyu bayraklı Amerikan muhalefeti nasıl sosyalistlerin müttefiki oldu?

Türkiye faşist hareketinde Bahçeli’nin yerini almaya oynayan kadronun kurduğu İyi Parti, Amerikan muhalefetinin Kayı Boyu bayraklı faşistleri, nasıl olduysa sosyalistler için muteber bir müttefik haline geldi. Sosyalist hareketteki toprak kayması tam bir bataklığa dönüşmüş durumda. Toplu halde bir kısmı HDP’ye bir kısmı CHP’ye iltihak eden Türkiye sosyalist hareketi emperyalizmin ve burjuvazinin giderek daha fazla etki alanına giriyor. En uç noktada ise merkez sağa oynamakla birlikte hem yönetici organlarında MHP ve Ülkü Ocakları kökenli üyelere ağırlık vermesi hem de söylemleriyle faşist hareketten kopmadığını gösteren İyi Parti’nin meşru bir müttefik olarak görülmesi var.

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın CHP kartviziti ile Beyoğlu’nda Millet İttifakı adayı olması, İyi Parti ile ortak seçim çalışması yürütmesiyle başlayan yozlaşma, KESK’in İyi Parti Genel Merkezi’nde Meral Akşener’i eyleme davet etmesiyle bir üst boyuta taşınmış durumda. Belli ki burjuvaziyle ittifak bir kere meşrulaştıktan sonra, düzen siyaseti şişede durduğu gibi durmuyor.

Bir sosyalist parti, hangi partiye oy verdiğine bakmaksızın tüm işçi ve emekçilere seslenmelidir. Bir Birleşik İşçi Cephesi için mücadele etmelidir. Fabrikalarda, iş yerlerinde, EYT mitinglerinde İyi Parti’ye sempati duyan işçi ve emekçilerle buluşmak ve birlikte mücadele etmek mümkün ve gerekli. Öte yandan Kayı Boyu bayrağının altında, İyi Parti merkezlerinde boy gösteren sosyalistler, fabrikalara, işyerlerine, EYT mitinglerine burun kıvırıyor. KESK, Meral Akşener’i davet ettiği eylemi üyelerine haber vermiyor. Eylemi yapmıyor. Niye yapmadığını açıklama zahmeti bile duymuyor.

Kimse bu ayıbı “Erdoğan’ı ve AKP’yi sandıkta geriletmek” gibi taktiklerin arkasına sığınıp savunmaya kalkmasın. Bu İyi Parti ile geçen yıl 24 Haziran’da yan yana oy verdiniz, İyi Parti kurucusu Mehmet Aslan 25 Haziran’da AKP’ye, “MHP’ye muhtaç değilsiniz biz varız” diye seslendi. Meral Akşener, ekonomide hükümete tam destek vermeye hazırız diyerek bu tavrı teyit etti. 31 Mart seçimlerinde beraber oy vermek, birlikte seçim çalışması yapmaya kadar ilerledi, ortak adayınız İmamoğlu faşist liderleri öve öve bitiremiyor, Akşener ise sermayenin programını uygulamak için Erdoğan’a akıl veriyor! Bu mu faşizmi geriletmek? Bu mu Erdoğan’a karşı taktiğiniz?

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2019 tarihli 117. sayısında yayınlanmıştır.