DİP Dolmabahçe’de: "Türkiye NATO'dan çıksın! İncirlik Üssü Kapatılsın!"

Devrimci İşçi Partisi darbeye, emperyalizme, NATO’ya ve sermayenin sözde mutabakatına karşı Dolmabahçe’deydi. Türkiye devrimci gençliğinin 6.filoyu denize döktüğü noktada, “Türkiye NATO’dan çıksın, İncirlik Üssü kapatılsın” ana şiarıyla düzenlenen eylemde, işçi sınıfının bağımsız mücadelesi vurgulandı. Eyleme direnişteki Avcılar Belediyesi işçileri de katıldı, işçi temsilcisi bir konuşma yaptı. 

DİP’liler eylemde, “Türkiye NATO’dan çıksın, İncirlik Üssü kapatılsın” pankartını ve partinin bir süredir çağrısını yaptığı işçi cephesi dövizlerini açtı.  “Kahrolsun ABD emperyalizmi, NATO’dan çıkılsın üsler kapatılsın, kahrolsun MİT-CIA-kontrgerilla, işçilerin birliği sermayeyi yenecek, yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganlarını attı.

Devrimci İşçi Partisi adına Levent Dölek bir konuşma gerçekleştirdi. Dölek, Devrimci İşçi Partisi’nin 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra gelişen siyasi tabloyu işçi ve emekçilerin gözünden değerlendirdiğini söyledi. Levent Dölek’in konuşmasının ana başlıkları şöyle:

Yenikapı’daki mutabakat sermayenin mutabakatıdır, dolar, borsa mutabakatıdır!

Kanlı darbe girişiminin ardından Türkiye’de sahte bir milli mutabakat görüntüsü verildiğini söyleyen Levent Dölek yarınki Yenikapı mitingi hatırlattı. Konuşmasına şu şekilde devam etti: “Yarın Yenikapı’da AKP’si, MHP’si, CHP’siyle burjuva partileri hep birlikte miting yapacaklar. Kimse bize “birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan bu günlerde” diye başlayan sonu tüm toplumu sermayenin ve emperyalizmin çıkarlarına boyun eğmeye çağıran cümlelerle gelmesin. 15 Temmuz’dan bu yan iktidarı ve muhalefeti ile burjuva partilerinin mutabık olduğu konular bellidir. Şirketlerin kârları, borsanın ve dövizin istikrarı… Onlar, milletin yüzde 1’lik sömürücü azınlığının çıkarlarını, milletin yüzde 99’luk emekçi çoğunluğuna karşı savunmakta mutabıklar. Onların mutabakatı, borsa mutabakatıdır, dolar mutabakatıdır!”

Ordunun profesyonelleşmesi gündemine de değinen Dölek, "tankların karşısına çıkan da emekçi, halka kurşun sıkmayı reddedip darbeci subayın kurşunlarıyla can veren asker de emekçi" dedi. "Bedelli askerlik adı altında halka ya paranı ya canını dediniz" diyen Dölek, Devrimci İşçi Partisi’nin bu yasaya karşı çıkan ve maddi durumu ne olursa olsun üyelerini askere gitmeye yönlendiren tek parti olduğunu ifade etti. Tüm burjuva partileri el ele verip, orduyu profesyonelleştirmeye çalıştığını, bir avuç paralı askeri, emekçi halkın karşısına çıkaracak bir katiller ordusu yaratmaya çalıştığını vurguladı.

Emperyalizm karşıtlığını içermeyen bir darbe karşıtlığı olamaz!

"Karşımızdaki sermaye cephesinin mutabık olduğu konuların başında ABD, NATO ve emperyalizme biat etmek geliyor" diyen Levent Dölek konuşmasına şöyle devam etti: “Hepsi güya darbe karşıtı… 27 Mayıs'tan 12 Mart'a, 12 Eylül'den 28 Şubat'a hatta 27 Nisan e-muhtırasına kadar tüm askeri darbe ve müdahalelerin azmettiricisi olan ABD emperyalizmi ve NATO, 15 Temmuz'un da olağan şüphelisi olarak karşımızda duruyor. Zaman zaman iktidar cephesinden, havuz medyasından yükselen sitemler, hatta yer yer ithamlar duyuyoruz ama hepsi lafta kalıyor.

Darbe girişimi hala pek çok bilinmezler içeriyor. MİT'in ve Genelkurmay'ın Başbakan'ı ve Cumhurbaşkanı'nı bilgilendirmediği saatler boyunca belli ki pek çok pazarlıklar yapıldığı anlaşılıyor. Washington'un olup bitenlerden Ankara'dan da, İstanbul'dan da Marmaris'ten de önce haberdar olduğu aşikar. TBMM'yi vuran uçaklara İncirlik üssünden kalkan tanker uçaklar yakıt nakli yapıyor. Amerikan komutanları hapse giren darbecilere "bizim çocuklar" demekten geri durmuyor. Darbecilerden bazılarının biat ettiği Fethullah Gülen, Komünizme karşı mücadele derneklerinden beri ABD'ye biat etmiş, yeminli bir emperyalist uşağı. Darbeciler için de Gülenci olmayanlar da var. Onlar NATO cemaatinden. TSK içinde cemaat sızmasından, imamlardan, abilerden dem vuranlar Menderes'ten bugüne tüm TSK'nın abisinin NATO olduğunu unutuyorlar.

Darbeciler gece yarısı TRT'den okuttukları bildiride NATO'ya, BM'ye ve uluslararası anlaşmalara yani emperyalizme bağlı olduğunu ilan ediyordu. Darbe yenildi ama şimdi iktidarıyla, muhalefetiyle, Genelkurmayı ile hepsi NATO'ya ve emperyalizme bağlılık yemini etmek için sıraya girmiş durumda.”

Darbenin ertesi günü ABD'yi suçlayan AKP'li bakan Süleyman Soylu’nun İncirlik Üssü dahil hiçbir konuda duygusal davranmayacağız demesinin, darbe zanlısı ABD'nin Genelkurmay Başkanı geldiğinde el üstünde tutulmasını vurgulayan Levent Dölek,  Türkiye'de ABD emperyalizmine ve NATO'ya karşı çıkmadan, İncirlik başta olmak üzere emperyalist üslerin varlığına son vermeden gerçek ve tutarlı darbe karşıtlığının olamayacağını ifade etti. “Bu yüzden Dolmabahçe'deyiz” diyen Dölek, Türkiye'nin devrimci gençliğinin 6. Filo'yu denize döktüğü yerde, "Türkiye NATO'dan çıksın! İncirlik Üssü kapatılsın!" talebiyle bir kez daha emperyalizme karşı mücadele bayrağını yükselttiklerini sözlerine ekledi.

“Bu bayrak emperyalizmi ve Siyonizmi bu topraklardan silip halkların kardeşçe, eşit ve özgür geleceğini yani Sosyalizmi kuruncaya kadar yere düşmeyecektir!” sözleriyle Levent Dölek’in konuşması sona erdi.

Ardından sözü direnişçi Avcılar Belediyesi işçileri temsilcisi aldı. Direnişçi işçi, konuşmasında burada olmaktan mutlu olduklarını, NATO’ya ve tüm sömürenlere karşı mücadele etmek gerektiğini ifade etti. Avcılar Belediyesi işçileri olarak herkesi, tüm emekçileri direniş çadırına davet etti. Direnişçi işçinin konuşmasından sonra hep birlikte, “Avcılar işçisi yalnız değildir” sloganı atıldı. DİP'in emperyalizme ve sermayeye karşı işçileri birleşik bir cepheye çağıran bu eyleminde Avcılar belediye işçilerinin de yer alması son derece anlamlıydı. Darbe girişiminin hemen ardından Gerçek Gazetesi işçilerle bir dayanışma etkinliği düzenlemiş ve sürecin ilk değerlendirmelerini işçilerle birlikte düzenlediği kahvaltıda yapmıştı. OHAL ilan edildikten sonra da Avcılar belediyesi işçilerinin direniş çadırına müdahale edilmişti.