CHP umut olamaz: Umutları söndürür!

“Bu kez farklı…” CHP seçmeni bu sözü o kadar çok söyledi ki… DSP ve SHP bölünmüşlüğüne karşı “sol” oylar Baykal’ın CHP’sinde birleşecek diye umut etti. Sonra, Baykal’dan yaka silken seçmen Kılıçdaroğlu’nu umut olarak gördü. Arada Murat Karayalçın’ın Ankara’daki belediyecilik deneyiminin, başarıyı getireceğini düşünenler oldu. Mustafa Sarıgül’e tatava yapma bas geç denen günleri gördük. Şimdi geniş bir kesim Kılıçdaroğlu’ndan yaka silkiyor ve Muharrem İnce’yi umut olarak görüyor. Sonuç yine aynı olacak: hayal kırıklığı! Mesele Deniz Baykal, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve diğerlerinin becerileri, deneyimleri, kişilikleri değil. Mesele hepsinin burjuva politikacısı olması. Siyaseti sınıfsal temelde görmeyip “tek adam” karşısında herkes birleşmeli diyenler yanılıyor.

Deniz Baykal’ın Tayyip Erdoğan’ı meclise taşıması son dönemde yeniden hatırlandı. Peki ya Kılıçdaroğlu’nun yaptıkları. Geziden 16 Nisan’a, halk istibdada karşı ayağa kalktığında herkesi evine döndürmek için çabalayan o değil mi? ABD konsolosuyla gizli görüşme yapıp Sarıgül’ü öne çıkaran o. Bugün OHAL’in ilanına işaret edip “20 Temmuz’da” sivil darbe oldu diyor. Ama madem sivil darbe olmuştu 7 Ağustos günü Yenikapı’da ne işi olduğunun hesabını bir türlü vermiyor. Halk peşinden Ankara’dan İstanbul’a yürüdü, halkın karşısına aday diye Abdullah Gül’ü ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu’nun istibdada karşı mücadelesi sermayenin, emperyalizmin ve devletin çelik çekirdeğinin izin verdiği kadardır. Ama Muharrem İnce de farklı değil. Kılıçdaroğlu’nun bu siciline bakıp Muharrem İnce’ye yönelenler bir an durup düşünmeli. Muharrem İnce kampanyasına “beni ABD’den aradılar” diyerek başladı, saraya Erdoğan’ın huzuruna giderek devam etti. Kampanyasını TÜSİAD’ın salonlarında tamamladı. Seçim gecesi de ortadan kayboldu. Muharrem İnce de hayal kırıklığından başka bir şey vaat etmiyor.

CHP’ye başkan aramak boşuna! İşçi ve emekçiler bu burjuva düzen partisinden kopmalı. Emeğin çatısı altında ve sınıf kavgasında buluşmalıdır.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2018 tarihli 107. sayısında yayınlanmıştır.