DSF 2013, Toprak Günü yürüyüşü ile sonlandı

 

26 Mart 2013 tarihinde Tunus'ta başlayan Dünya Sosyal Forumu, 30 Mart 2013 Cumartesi günü yapılan dev yürüyüşle sona erdi. Yürüyüşün Filistin halkının Toprak Günü ile aynı tarihe denk gelmesi sonucunda, kapanış etkinliği Tunus şehrinin sokaklarını dolduran on binlerin İsrail'i lanetlediği bir Filistin'e destek mitingine dönüştü.

İsrail, 30 Mart 1976 tarihinde Filistinlilerin topraklarına el koymuştu. Filistinlilerin buna yanıtı ise bir genel grev olmuştu. İsrail ordusunun Filistinlilere ateş açması sonucunda 6 kişi yaşamını yitirmiş, 50 kişi yaralanmış ve 300'den fazla kişi de tutuklanmıştı. O günden beri Toprak Günü, Filistin topraklarında kurulan İsrail devletinin lanetlendiği bir gün olmuştur. Dünya Sosyal Forumu'nun kapanış yürüyüşü de bu yıl Toprak Günü'ne denk geliyordu. Cumartesi günü saat 14.00'te başlayan yürüyüşte de işte bu vesileyle Tunus sokaklarını dolduran on binlerce insan İsrail'i protesto ediyor ve Filistin halkına dayanışma mesajlarını iletiyordu.

Sabah saatlerinden itibaren 14 Ocak Meydanı'nda ve Burgiba caddesinde toplanan kalabalığın sayısı, öğle saatlerinde on binleri buldu. Aralarında Tunuslu devrimcilerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen sendikaların, siyasi partilerin, kadın örgütlerinin, çevre örgütlerinin ve daha pek çoğunun bulunduğu kitle, İsrail'i kınayan sloganlar atarak Filistin konsolosluğu önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte caddenin bir başından diğerine Filistin bayrakları dalgalanırken, kitle “Halk Filistin'e özgürlük istiyor!”, “Toprak, hürriyet, onur!” sloganlarını atıyordu. Diğer yandan, Tunuslu devrimciler de yine Şükrü Belaid'in katledilmesini unutmayacaklarını “Eminiz, Gannuşi Belaid'i öldürdü!” sloganı ile haykırıyorlardı. Yürüyüş, Filistin konsolosluğu önünde son buldu.

Dördüncü Enternasyonal’in Yeniden Kuruluşu Koordinasyonu’nu (DEYK-CRFI) destekleyen iki parti olarak DİP ve Yunanistan’dan EEK’in militanları da kapanış yürüyüşünde yerlerini aldılar. DEYK-CRFI destekçisi DİP, EEK, Partito Comunista dei Lavoratori (İtalya) ve Partido Obrero (Arjantin) bayrakları ile yürüyüşe başlayan militanlar, yürüyüş boyunca Tunuslu devrimcilerin yanında saf tuttular ve sloganlarına destek oldular. Yürüyüş boyunca, militanlarımız tarafından binlerce RedMed broşürü kitleye dağıtıldı.

DEYK-CRFI, Tunus ziyaretinde ayrıca ülkenin çeşitli sosyalist partileriyle resmi temaslarda bulundu, fikir alışverişleri yaptı, dayanışma ziyaretleri düzenledi. Sosyal Forum’un son gününden bir gece önce, DİP ve EEK, Sosyalist Parti adını taşıyan (daha önce Sosyalist Sol Parti) partinin davetine icabet ederek partinin genel merkezine bir ziyaret yaptı.

DİP ve EEK, ayrıca Şubat başında katledilen Şükrü Belaid’in partisi Birleşik Yurtsever Demokratlar Partisi ile yakın ilişki kurmuş bulunuyor. Tunus’ta geçirilen hafta boyunca partinin çeşitli etkinliklerinde bulunan DİP ve EEK heyetleri, davet üzerine hafta sonunda parti yönetimleri arasında bir görüşmeye katıldı. DEYK-CRFI’ın, partinin genel sekreteri Şükrü Belaid’in suikaste kurban gitmesi vesilesiyle göstermiş olduğu aktif dayanışma karşısında duydukları memnuniyeti dile getiren parti yöneticileri, iki ülkenin sosyalist güçleri arasında dayanışmanın gelecekte de devam edeceğine dair umutlarını ifade ettiler. İki odak arasında işbirliği olasılıkları toplantıda gözden geçirildi.