İzmir'de öğrenciler barınma hakkına yapılan saldırıya karşı bir araya geldi

İzmir Üniversite Dayanışması, devlet yurtlarında barınma şartlarına “Cumhurbaşkanına hakaret etme suçundan mahkûm olmamak” şartının eklenmesine karşı 15 Nisan'da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. "Öğrenci yurtları AKP'nin arka bahçesi değildir!" diyen öğrenciler bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

9 Nisan’da Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle KYK yurtlarında kalabilmek için gerekli şartlara “Cumhurbaşkanına hakaretin” yanında "Devletin kurum ve organlarını aşağılama, devletin egemenlik alametlerini aşağılama" suçlarından mahkûm olmamak şartları eklendi. Okunan basın açıklamasında, bu kararıyla yurtları arka bahçesi haline getirmeye çalışan iktidarın ve onun öğrencileri sindirme politikalarına karşı mücadele çağrısı yapıldı. Eklenen suçlamaların, üniversite öğrencilerine hiçbir temele dayandırılmadan atılabileceği ve her türlü eylemin ‘kamu düzenini bozmakla’ itham edilebileceği vurgulandı. Yılın başından beri Boğaziçi Üniversitesi direnişi sürecinde öğrencilerin terörist ilân edilmesi, gözaltılar ve tutuklamalarla bastırılmaya çalışılmasının yanında şimdi de iktidarın öğrencilerin barınma hakkına göz diktiği belirtildi. Bu kararın, iktidarın yıllardır üniversitelere yaptığı saldırıların bir devamı olduğu ve kampüsleri, yurtları iktidarın istediği şekilde şekillendirmesinin bir adımı olduğu da eklendi. Basın açıklaması, öğrencilerin bu sindirme politikalarına karşı sessiz kalmaması ve mücadeleyi güçlendirerek devam ettirmesi gerektiğinin altı çizilerek bitirildi. 

İstibdadın yükselen her sesi kısmak, canlanan her mücadeleyi ezmek için attığı adımlardan bir yenisi ile daha karşı karşıyayız. Bu hamlesiyle istibdad karşısında olan öğrencilere gözdağı veriyor ve eğer karşımdaysan barınacak bir yurt bulamazsın diyerek tehdit ediyor. Bu tehditlere ve baskılara en iyi cevabı örgütlenerek ve birlik olarak verebiliriz. Bunu da en iyi geçtiğimiz haftalarda Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan ama birçok şehre yayılan mücadelelerde gördük. Şimdi ise açıktan barınma hakkımıza saldıran istibdada karşı çözüm yine birlik olmakta, istibdada karşı örgütlü mücadeleyi yükseltmekte!