İstanbul Üniversitesi öğrencileri yemek haklarını savunuyor!

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, üniversite yönetiminin 2 Ocak'tan itibaren kahvaltı hizmetini kaldırması ve öğrencilerin üç öğün yararlanabildikleri indirimli yemek haklarını tek öğüne indirmesi üzerine yemek haklarını savunmak için mücadele ediyor. Yönetimin bu kararını 30 Aralık’ta duyurmasının ardından öğrencilerin tepkisi önce sosyal medyaya damga vurdu, ardından da sokaklara taştı. 31 Aralık’tan itibaren İstanbul Üniversitesi önünde yaptıkları eylemlerle bu kararın geri çekilmesini talep eden öğrencilere 2 Ocak’ta yaptıkları eylem sırasında önce özel güvenlik, sonra polis saldırdı.

3 Ocak Cuma günü 12.00’de üniversitelerinde toplanan öğrenciler, Beyazıt Meydanı’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Başka okullardan İstanbul Üniversitesi öğrencilerine desteğe gelenlerle birlikte yüzlerce öğrenci bir araya gelerek yemekhane kararını ve önceki gün gerçekleşen polis saldırısını protesto etti. Okullarının önünde eylem yapan ve ardından kendi okullarına girip yönetimin kararına yönelik itiraz dilekçelerini vermek isteyen öğrenciler, polis saldırısına tepkilerini sloganlarla ve yaptıkları konuşmalarla gösterdiler. Bütçeden tasarruf adı altında öğrencilerin en temel hakkı olan beslenme hakkına dahi göz diken üniversite yönetiminin sıra lüks arabalara geldiğinde ise kolayca bütçe bulabildiğini söyleyen öğrenciler, bu haktan vazgeçmeyeceklerini vurguladılar. Yönetimin yine bütçeden tasarruf bahanesiyle işten çıkarttığı 40 işçiye selam yollayarak, atılan işçilerin derhal geri alınmasını talep ettiler.

Eylemde İstanbul Üniversitesi öğrencileri “Sermaye üniversiteden defol!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Yaşasın öğrenci dayanışması!” sloganlarını attı. Eylemde okunan basın açıklamasında okulların açıldığı 17 Şubat gününden itibaren karar geri çekilene kadar boykota gideceklerini duyuran öğrenciler, tüm üniversite öğrencilerini eylemlerine destek vermeye çağırdı.