Anapara dahil tüm KYK borçları silinsin! Zengine değil öğrenciye bütçe!

Anapara dahil tüm KYK borçları silinsin! Zengine değil öğrenciye bütçe!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Aralık’ta yaptığı açıklamada, KYK borcu olan öğrenciler lehine bir adım atmayı planladıklarını ve bütçe görüşmelerinden sonra durumun netleşeceğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise 5 milyon üniversite mezununu ilgilendiren konuyla ilgili 5-6 milyar liralık bir paket hazırladıklarını, borca binen faizin silinebileceğini ancak anaparanın silinmesinin asla söz konusu olmayacağını söyledi.

Her 4 gençten 1’i işsizken faizleri silseniz ne olur!

Çok değil, bundan bir yıl önce burs isteyen öğrencilere bedavacı diye çıkışan, “Her üniversite mezununa iş bulmak zorunda değiliz” diyen Cumhurbaşkanı’ndan, öğrenciler lehine bir adım beklemememiz gerektiğini biliyoruz. Zaten, damat bakan Berat Albayrak, atılacak adımın muhtemel senaryolarında anaparanın değil en iyi ihtimalle faizlerin silinmesi üstünde durduklarını belirtti. Faizlerin silinmesi, ülkede her 4 gençten 1’i işsizken, verilen öğrencilere verilen burs sayısı azaltılıyorken, kredi alan sayısı 1.5 milyona dayanmışken ancak sorunu ertelemiş olur. Ağaoğlu’nun batık kredilerini bir imzayla silen, Simit Sarayı’nın 500 milyon dolarlık borcunu üstlenen devlet, öğrenciye gelince elini faizlerle sınırlıyor. Bir yandan faizler silinebilir diyerek güya öğrenciler lehine adım atıyor diğer yandan 250 bin öğrenciye KYK borcunu ödeyemediği için işlem başlatıp, hesaplarına haciz koyduruyor. Patronları kayıranların elleri, öğrencinin cebinden ayrılmıyor!

 Nitelikli ve parasız eğitim en temel hakkımız

Bugün, milyonlarca öğrenci kredi alıyorsa bunun sebebi öğrencinin temel ihtiyaçlarının karşılanmamasıdır. Kampüslerde özel işletmelerce soyup soğana çevrilen, yurdu, yemekhanesi ücretli olan öğrenciler, ay sonunu görebilmek için krediye muhtaç bırakılmıştır. Yüz binlerce yeni mezun ise kredi borcunu ertelemeyi unuttuğu için değil iş bulamadığı için borcunu ödeyemiyor. Öğrenciler en temel hakları için para ödedikleri gibi, üniversiteyi de devlete borçlu bitiriyor!

Devrimci İşçi Partili Öğrenciler olarak talebimiz, anapara dahil öğrencilerin tüm KYK borçlarının silinmesidir! Ali Ağaoğlu’nu kurtarmak için 1,67 milyar lira, Mehmet Cengiz’i kurtarmak için 425 milyon lira veren devlet, patronları kurtarmayı bırakıp öğrenciye bütçe ayırmalı, öğrencilerin KYK borçlarını silmelidir. KYK borçlarını silmek de yetmez, ücretsiz eğitimin gereği olarak tüm öğrencilere ücretsiz yemek, barınma ve ulaşım sağlanmalıdır!