56 yıl önce 6. Filo’yu denize döken 68 kuşağının emperyalizme karşı mücadelesi sürüyor!

56 yıl önce 6. Filo’yu denize döken 68 kuşağının emperyalizme karşı mücadelesi sürüyor!

Bundan tam 56 yıl önce 68 kuşağının devrimci gençliği, Dolmabahçe’ye demirleyen ABD gemisi 6. Filo’yu denize döktü. Bu olay, Türkiye’deki emperyalizme karşı mücadele tarihinin en önemli sembolik olaylarından biridir. O dönemki protestolar sayesinde 6. Filo bir kere bile Türkiye’ye gelememiştir. Tarihimizin şanlı sayfalarında yer alan Dolmabahçe eylemi; emperyalizmin tüm dünya halkları için yeni bir dünya savaşı tehdidi yarattığı, Filistin’de yürütülen soykırıma ortak olduğu bir dönemde emperyalizme karşı verilmesi gereken mücadelede önümüzü aydınlatmaya devam ediyor.

1968’in öncesinde gençlikte yükselen anti-emperyalizm kavgası

60’lı yıllarda Türkiye’de emperyalizme karşı mücadele gençlik arasında yükselmeye başlamıştı. Tüm dünyada emperyalizmin yürüttüğü savaşlar Türkiye gençliğinde de emperyalizme karşı tepkileri yükseltmişti. İlk başta üniversitelerde Coca-Cola’yı boykot etme gibi eylemlerle başlayan bu tepki, Kasım 1966’ta işçiler ve öğrencilerin bir araya gelmesiyle kitlesel bir boyut da kazanmıştı. Türk-İş’in Amerikan üslerinde çalışan işçilere yapılan baskıları protesto etmek için düzenlediği mitingde sosyalist gençlik de attığı sloganlarla yerini almış, ABD Enformasyon Merkezi binasını kuşatmıştı.

Ardından 1968 yılının Mayıs ayında Fransa’da barikatlar kurarak ayağa kalkan devrimci gençlik ve onlarla birlikte sermayeye karşı isyanı büyüten Fransız işçi sınıfı tüm dünyada devrim ateşinin yükselmesine sebep olmuştu. Tüm dünyada esen devrimci havanın etkisiyle Türkiye’de önceden yükselmeye başlayan anti-emperyalist hareket yüzünü Kemalizmden sosyalizme doğru çevirmeye başlamış ve emperyalizme karşı mücadele enternasyonalist bir karakter kazanmaya başlamıştı.

Sosyalist anti-emperyalizm kavgamızın tarihinde bir mihenk taşı: 6. Filo eylemleri

İşte Türkiye gençliğinin sosyalist bir karakter taşımaya başlayan anti-emperyalist kavgasının mihenk taşlarından olan 6. Filo protestoları böyle bir atmosferde yükselmeye başlamıştı. 1967 yılında Amerikan donanmasına ait 6. Filo Türkiye’ye geldiği gün protestolarla karşılaşmıştı. ABD'nin bu donanmayı Batı Asya halklarına gözdağı vermek ve Türkiye'deki emperyalizme karşı mücadeleyi dizginlemeye çalışmak amacıyla gönderdiği aşikardı. 17 Temmuz 1968’de 6. Filo’nun tekrar Türkiye’ye gelmesiyle birlikte üniversitelerde işgallerin sürdüğü bir ortamda gençlik ilk saatlerde protestoya başlamıştı. Polis, aynı gün içerisinde eylemlere katılan öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı İTÜ’nün yurdunu bastı ve çıkan çatışmalarda polis tarafından pencereden atılan Vedat Demircioğlu komaya girdi.

Polis baskınının ardından 18 Temmuz’da İTÜ yurdundan Taksim Meydanı’na oradan da sel gibi 6. Filo’nun demir attığı Dolmabahçe’ye öğrenciler akın etti. Kitle polis tarafından durdurulamadı ve gençliğin öfkesiyle birlikte Amerikan askerleri denize döküldü. Ankara’ya da sıçrayan protestolar sonrasında 6. Filo ziyaretini tamamlayamadan İstanbul’dan ayrıldı, devrimci gençliğin mücadelesiyle ABD emperyalizminin donanması kovuldu! Vedat Demircioğlu, 24 Temmuz’da şehit olmuş ve cenazesinde emperyalizme ve işbirlikçilerine öfkeyle dolup taşan gençliğin sloganları yankılanmıştı.

6. Filo’yu denize dökenlerin emperyalizme karşı mücadelesini büyütelim, emperyalistleri ülkeden kovalım!

Bu eylemin ardından devrimci öğrenci hareketi çok daha militanlaşmış, 1 Ocak 1969’da ABD büyükelçisi ve “Vietnam Kasabı” olarak bilinen Komer’in ODTÜ’ye ziyareti sırasında arabası öğrenciler tarafından ters çevrilerek yakılmıştı. Emperyalizmin işbirlikçileri yükselen bu anti-emperyalist mücadeleyi bastırmak için kolları sıvamış ve 16 Şubat 1969’da Beyazıt’ta iki öğrencinin öldüğü ve 200’den fazlasının yaralandığı bir saldırıyı faşistler eliyle gerçekleştirmişlerdi. Ancak “Kanlı Pazar” olarak bilinen bu katliam ve daha nice saldırılar gençliğin emperyalizme karşı mücadelesini söndüremedi.

Şimdi Türkiye’nin anti-emperyalist gençliği olarak bu sönmeyen mücadeleyi tekrar yükseltmeliyiz. Bugün kuzeyimizde Ukrayna’da yürütülen savaşla Rusya’ya karşı saldırıya geçen ve üçüncü dünya savaşını körükleyen emperyalizme karşı mücadeleyi yükseltme günüdür! Siyonizme ve emperyalizme karşı Filistin halkıyla birlikte Filistin’e gidip çarpışan 68 gençliği, bugün Siyonizmin Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği soykırım sürerken İsrail’in yenilmesi ve yıkılması için verilen anti-emperyalist mücadelede bizlere örnek olmalıdır. Devrimci İşçi Partili Öğrenciler olarak 68 kuşağının bize bıraktığı bayrağı; NATO’ya ve tüm emperyalistlere, onların işbirlikçisi Türkiye sermaye sınıfına ve istibdad cephesine karşı mücadeleyi sürdürmek için daha da yükseltiyoruz. Türkiye NATO’dan çıkana, ülkemizdeki tüm emperyalist üsler kapatılana ve NATO yıkılana kadar 6. Filo’yu denize dökenlerin mirasını sahiplenecek, onların başlattığı kavgayı sürdüreceğiz.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2024 tarihli 178. sayısında yayınlanmıştır.