Mutfaktaki yangın sönmüyor

Mutfaktaki yangın sönmüyor

TÜİK’in açıkladığı rapora göre Mayıs ayı enflasyonu yüzde 0,95 oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 18,71 olarak gerçekleşti. Yıllık olarak en büyük artış yüzde 28,44 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda. Yani mutfaktaki yangın devam ediyor.

Gıda fiyatlarında son ayda yüzde 1,18’lik düşüş ne yazık ki iyimser olmak için yeterli değil. Çünkü bu azalma büyük oranda yaza doğru gidilirken ucuzlayan yaş sebze meyveden kaynaklanıyor. Ekmek ve tahıllarda yüzde 3,23’lük, genel olarak işlenmiş gıdada yüzde 2,75’lik artışlar ise 0,95 olan aylık enflasyonun üstünde.

Biber ve patlıcan gibi ürünlerde Nisan ayında yaşanan aşırı fiyatlar ortadan kalkma başlasa da bu durum mutfak bütçesinde bir iyileşmeye neden olmadı. Çünkü zaten işçi ve emekçiler aşırı pahalanan sebze ve meyveyi mutfağına sokmamış bu ürünleri başkaca ürünlerle ikame etmişti.            

Genel olarak bakıldığında 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 19,91 ile hala yüzde 20 sınırında yer alıyor. Bu yüksek oranların ekonomide küçülmeye ve tüketim harcamalarındaki azalmaya eşlik ediyor oluşu stagflasyon adı verilen kriz ortamının sürdüğünü gösteriyor.