EYT zulmüne son: Emeklilik hakkımız söke söke alırız!

EYT ekonomisi ve gerçekler

Seçimler yaklaşınca EYT sorunu bir kez daha gündeme geldi. 5 milyondan fazla EYT’liyi kimsenin göz ardı etmesi mümkün değil. AKP de buna dahil. Ama sermayenin iktidarı AKP bu konuda ayak diremeye devam ediyor. Oy kaybederim ama sermayenin çıkarlarından vazgeçmem diyor. En son AKP grup başkanvekili Mustafa Elitaş “Parayı ödeyecek kurumla parlamento arasında uyum sağlanamadığı takdirde büyük bir sorun ortaya çıkabilir.” diyerek olumsuz bir yorumda bulundu. Bu sözler iktidarın meseleye EYT’linin değil sermayenin gözünden baktığının bir kanıtı. Parayı ödeyecek kurum SGK ama SGK’ya yıllarca prim ödeyenler de EYT’li işçi ve emekçiler! Sen kimin parasını kimden esirgiyorsun?

EYT’li lütuf beklemiyor hakkını istiyor!

Utanmadan “EYT’nin maliyeti 100 milyar lira, bu çok fazla” diyorlar. Oysa parababalarına kur korumalı mevduat adı altında verdikleri fahiş faiz garantisinin sadece üç aylık maliyeti bu rakamı aşıyor! 2022 devlet bütçesinden faiz ödemelerine gidecek para 246 milyar lira! EYT’liler lütuf beklemiyor, karşılığını fazlasıyla ödediği emeklilik hakkını istiyor. Ama yok! AKP’ye ve temsil ettiği patronlara göre SGK’nın değil sermayenin finanse edilmesi lazım. EYT’linin ödediği primler de işte bu finansman için gasbediliyor.

Emeklilik hakkını almak memleketi yağmadan kurtarmak için alanlara!

Bu tablo bize meselenin EYT’linin gasbedilmiş emeklilik hakkından fazlası olduğunu gösteriyor. EYT’linin emeklilik hakkını alması, devletin kaynaklarını bir avuç sömürücü azınlığın hortumladığı yağma düzeninin de sona ermesini gerektiriyor. EYT’li emeklilik hakkına, tüm işçiler ve emekçiler EYT’lilerle birlikte memleketlerine sahip çıkmak için meydanlarda olmalı!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2022 tarihli 152. sayısında yayınlanmıştır.