Asgari ücret zammı: Enflasyona ezdirmeyeceğiz deyip açlıkla terbiye ediyorlar!

Asgari ücret zammı: Enflasyona ezdirmeyeceğiz deyip açlıkla terbiye ediyorlar!

Erdoğan bir yanına patron temsilcisini diğer yanına sendika ağasını alarak asgari ücreti 5.500 lira yaptığını ilan etti. Enflasyona ezdirmeyeceğiz demişti ama yüzde 30 oranındaki zam 6 ayda TÜİK’in resmi rakamlarıyla bile yüzde 40’ı bulan enflasyonun altında kaldı. 5.500 liralık asgari ücret Haziran ayı itibariyle 6.391 liraya yükselmiş açlık sınırının yanına bile yaklaşamadı. Asgari ücretin yürürlüğe girdiği Temmuz ayında açlık sınırı muhtemelen 6.700 lirayı aşmış olacak. Yoksulluk sınırı ise 21 bin lirayı aşmış olacak. Yaklaşık bir ay sonra ise bir ailenin 4 ferdi de çalışsa asgari ücretle yoksulluk sınırına ulaşamamış olacaklar.

Asgari ücret bu sefer daha zam yapılmadan erimeye başladı

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağı duyurulduğu anda satıcılar mallarını geri çekip fiyat yükseltmeye başlamıştır. Ev kiraları artmıştır. Daha zam yapılmadan işçinin emekçinin alım gücü erimeye başlamıştır. Dolayısıyla yapılan zammın son derece yetersiz olan etkisi dahi kısa süreli olacak alım gücü yeniden geriye gidecektir.

Fiyatlara her gün ücretlere altı ayda bir zam olmaz!

Hayat pahalılığı sorununun çözümünde ücretlere her ay gerçek enflasyon oranında otomatik zam yapılması (eşel mobil) en önemli önlemlerden biridir. Bu zam toplu sözleşmelerin yerine geçmemeli ve tüm sözleşmeler için zorunlu bir taban oluşturmalıdır. Gerçek enflasyon derken kastımız da TÜİK’in resmi ve inandırıcı olmayan rakamları değil, sendikaların ve tüketici örgütlerinin de içinde yer aldığı fiyat denetim komitelerinin rakamlarının esas alınmasıdır. Mevcut yüksek enflasyon ortamında eşel mobil uygulamasına gidilmediğinde ücret zamlarının hızla eridiği ve alım gücünün artmak bir yana daha da azaldığını görüyoruz.

Milyonların alım gücünü korumak için eşel mobil! Bir avuç para babasına karşı servet vergisi ve kamulaştırma!

Dolar istifçisi para babalarının Merkez Bankası ve Hazine garantili Kur Korumalı Mevduat’la korunduğu, köprü, hastane, havalimanı ihalesi alan müteahhitlere geçiş, hasta, yolcu garantisi verilen bu ülkede milyonlarca işçinin alınterinin karşısında aldığı ücretlerin korunmasını talep etmesi bir haktır. Bu yüzden Devrimci İşçi Partisi milyonlarca işçi emekçi için eşel mobil, bir avuç para babasına servet vergisi istiyor! Bu yüzden devletin hazinesine bağlanmış hortumların kesilmesini ve yap işlet devret modeliyle yapılmış hastane, otoyol, köprü, havalimanı vb. tesislerin tazminatsız işçi denetiminde kamulaştırılmasını savunuyor!