AKP para babalarıyla anlaştı, vergi cennetlerine uçurulan milyarları unutturdu: Vatandaşa kemer sıktıracağınıza 500 milyar doları getirin!

AKP para babalarıyla anlaştı, vergi cennetlerine uçurulan milyarları unutturdu: Vatandaşa kemer sıktıracağınıza 500 milyar doları getirin!

2022 yılında büyük sermaye çevrelerinden AKP’nin ekonomi politikalarıyla ilgili homurdanmalar başlayınca, dönemin Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bir sanayi odası toplantısında şirketlerin yurtdışında kayıt dışı 500 milyar dolar bulundurduğunu gündeme getirmişti. Kavcıoğlu şirketlerin yurtdışı bankalarda kayıtlı 90 milyar doları olduğunu, Seyşeller, Man Adası vb. gibi vergi cennetlerinde ise kayıt dışı 500 milyar tuttuklarını söylemişti. Yüzde 10’u doğru olsa 50 milyar dolar eder, onu da getirip bozdurun demişti.

Aslında Kavcıoğlu boş konuşmuyordu. 500 milyar dolar, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) İsviçre, Lihtenştayn, Man Adası, Seyşeller, Virjin Adaları ve vergi cenneti adalara para gönderenlerin listesini elde etmesiyle gündeme gelmiş, Türkiye’nin Banka Hesapları ve Finansal Hareketlerin Otomatik Değişimi’ni (AIA) öngören anlaşmayı 1 Ocak 2021'den itibaren uygulamaya koyacağını açıklaması sermaye çevrelerinde endişe yaratmıştı. Bu rakam depremin yarattığı maliyet başta olmak üzere, şu anda halka kemer sıktıran vergiler ve zamların gerekçesi yapılan kaynak ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilecek büyüklükte. Ancak AKP bu paranın peşine düşmek yerine unutturmayı seçti. Bütçe açığını KDV ve ÖTV artışlarıyla, elektriğe, doğalgaza yapacağı zamlarla, kamu harcamalarından kısarak, işçiyi memuru enflasyona ezdirerek kapatma yoluna gidiyor. 500 milyar doları hiç gündeme getirmeyen, işçiye emekçiye saldırıldığında değil sermayenin çıkarlarına feryat eden düzen muhalefeti de onların en büyük destekçisi konumunda.

İşçi sınıfı kendi işini, aşını korumak için örgütlenmeli ama aynı zamanda sermayenin emekçi halktan kaçırdığı milyarların da hesabını, para babalarının ve sermayenin temsilcisi iktidardan sormalıdır.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2023 tarihli 168. sayısında yayınlanmıştır.