Yasağa rağmen Paris’te kitlesel Filistin eylemi

Yasağa rağmen Paris’te kitlesel Filistin eylemi

Hem Filistin’e yönelik Siyonist saldırılar hem de Filistin halkının direnişi sürerken, tüm dünyada Filistin’le dayanışma gösterileri gerçekleştiriliyor. Bir destek eyleminin de 15 Mayıs günü Paris’te düzenlenmesi için çeşitli Filistin dostu örgütler hazırlıklarını sürdürüyordu. Bu hazırlıklar devam ederken, önce Association France Palestine Solidarité (Fransa Filistin Dayanışma Derneği) Başkanı Bertrand Heilbronn bir görüşme sonrası, sebep gösterilmeksizin Fransız polisince gözaltına alındı. Daha bu haber soğumadan, bu sefer Fransız İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, tüm valiliklere Filistin eylemlerinin yasaklanması talimatını ilettiğini bir “tweet” ile Fransız kamuoyuna duyurdu. İçişleri bakanının tak diye söylediğini şak diye yapan Paris valisi de 15 Mayıs eyleminin yasaklandığını duyurdu.

Eylemin çağırıcısı olan örgütler, kararlılıklarını yineleyerek, yasağa rağmen 15 Mayıs’ta planlanan yerde ve saatte toplanacaklarını duyurdular. 15 Mayıs sabahı internette dolaşmaya başlayan görüntüler, Paris polisinin bir savaşa hazırlanırcasına eylem yerinin çevresine güç yığdığını gösteriyordu. Dahası, valilik eylemin başlangıç noktası olarak duyurulan Barbès bölgesinin etrafındaki birçok metro durağını gün içinde kapattı, eyleme katılmak isteyenlerin toplu taşımayı kullanarak alana ulaşmasına engel olmak istedi.

Bütün bu engelleme çabalarına rağmen, eylemin başlama saatine doğru sayıları binleri bulan birçok grup, Barbès’in etrafındaki sokaklarda bir araya gelmeye başladı. Toplanan her gruba polis vahşi biçimde saldırdı, grupların birleşmesine izin vermedi. Yine de gün boyunca birçok sokakta binlerce kişi Fransız polisinin gazına ve TOMA’sına meydan okuyarak Filistin bayraklarını dalgalandırdı. Polis saldırılarında birçok eylemci küçüklü büyüklü yaralanmalar yaşarken, İçişleri Bakanlığı kırk dört kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Özellikle Arap ve Sahra-altı Afrika kökenli mahalle gençliğinin yoğun katıldığı eyleme Fransız gençleri de önemli bir destek verdi. Arapça “Ruhumuz kanımız sana feda Gazze”, Fransızca ise “Filistin yaşayacak, Filistin kazanacak” sloganlarının saatlerce Paris’i inlettiği eylem, Filistin davasının tüm dünyada nasıl bir yankı bulduğunun güzel bir göstergesi oldu.