Soykırımcı Netanyahu ABD’de protestolarla karşılandı

Soykırımcı Netanyahu ABD’de protestolarla karşılandı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 24 Temmuz Çarşamba günü Washington’da ABD Kongresi'nde yaklaşık bir saatlik bir konuşma yaptı. Cumhuriyetçi ve Demokrat kongre liderleri tarafından davet edilen Netanyahu, konuşması esnasında kongredeki hemen hemen bütün üyeler tarafından tam 58 kez ayakta alkışlandı. ABD’nin alt ve üst meclisleri gibi bir yerde, yani emperyalizmin kalbinde dahi yüzü aşkın vekilin Netanyahu’nun konuşmasına katılmayı reddetmesi ve Filistin kökenli bir vekilin ise konuşmaya Filistin kefiyesi ve Netanyahu’ya hitaben “savaş suçlusu” yazan bir döviz ile katılması ise, aylara yayılan Filistin direnişinin ve tüm dünyadaki kitle eylemlerinin siyasî havayı nasıl değiştirdiğinin bir işareti oldu.

Sayıları birkaç yüzü geçmeyen ABD’li vekillerden oluşan bu emperyalistler sürüsü Siyonist Netanyahu’yu alkışlayıp iman tazelerken, kongre binasının önünde binlerce Filistin yanlısı anti-Siyonist eylemci bu ziyareti protesto ediyordu. Daha konuşma başlamadan önce bazı eylemciler yoğun koruma altındaki Netanyahu’nun ve İsrail heyetinin konakladığı Watergate oteline sızdı. Eylemciler otelin birçok katına ve yemek masalarına kurtlar, solucanlar, cırcır ve hamam böcekleri salıp yangın alarmlarını çalıştırdılar. Konuşma esnasında ise kongre binası önündeki binlerce Filistin yanlısı eylemci ABD bayrakları ve Netanyahu’nun maketlerini yaktı, Filistin bayrakları açıp Filistin için sloganlar attı. Aralarında Netanyahu’yu korumak için özel olarak yemin eden 200 New York polisi de dahil olmak üzere Capitol’un, yani ABD kongre binasının polisleri eyleme saldırdı ve çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

Kongredeki konuşmasının ardından Netanyahu, Joseph Biden, Donald Trump ve Kamala Harris ile de görüştü. Eski ABD Başkanı Trump, Netanyahu’yu Florida’daki malikanesinde ağırladığı görüşmede, İsrail'in işgal, ilhak ve İran düşmanlığına verdiği desteklerini hatırlattı. Trump başkanlık döneminde Siyonizme olan desteğini “İsrail'e çok iyiydim, hiçbir Başkan'ın olmadığı kadar. Çok fazla şey yaptık: Golan Tepeleri (İsrail işgalindeki bu Suriye toprağının ABD tarafından İsrail toprağı olarak tanınması), Kudüs (İsrail'in başkenti olarak tanınması), İran nükleer anlaşması”, “İran nükleer anlaşmasını feshettik, bu muazzam bir şeydi, belki de İsrail için yaptığım en iyi şeydi” sözleriyle hatırlattı. Daha sonra Biden ile Beyaz Saray’da bir araya gelen Netanyahu, Biden’a “İsrail devletine 50 yıllık desteği” için teşekkür etti. Kongredeki konuşmaya katılmayan ve bize ABD demokrasisinin yeni yüzü diye pazarlanan Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti’nin önümüzdeki seçimlerdeki adayı Kamala Harris de Netanyahu ile ayrı bir görüşme gerçekleştirdi. Harris, ABD emperyalizminin İsrail’e dost, Filistin’e düşman çizgisinin takipçisi olacağını tasdik ettirmek istercesine kongre dışındaki Filistin yanlısı eylemcilerin ABD bayrağı yakmasını “vatansever olmayan” ve Filistin yanlısı sloganları “Hamas yanlısı nefret söylemleri” olarak niteledi.

Ortaya çıkan tablo çok net. Kendisini dünya demokrasisinin beşiği olarak sunan ABD kongresinden ve içerisindeki herhangi bir üyeden, ister konuşmaya katılsın ister boykot etsin, ister Cumhuriyetçi olsun ister Demokrat, Filistin halkına ve Gazze’de yaşanan soykırıma somut herhangi bir fayda beklemek beyhude bir hayal. Biden da Trump da Harris de soykırımın farklı renklerinden ibaret. Filistin halkının gerçek dostları bu caniler kongresini protesto eden, polis ile barikatta dövüşen, yüreği Filistin ile atan her renkten, dilden ve memleketten dünya halklarıdır.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2024 tarihli 179. sayısında yayınlanmıştır.