Paris’te Sudan devrimine destek eylemi

Sudan devrimi, en büyük sınavlarından biriyle karşı karşıya. Karşı devrim güçleri, devrimin son mevzilerini ele geçirmek için taarruza geçerken, yiğit Sudan halkı büyük bir güçle ayağa kalktı. Silahlı kuvvetlerin başında bulunan Abdülfettah el Burhan 25 Ekim günü, Mısır bayrağı önünde yaptığı açıklamayla sıkıyönetim ilan edip, geçiş hükümetinin sivil üyelerinin tutuklandığını açıkladığından beri Sudan halkı sokaklarda. Direniş Komiteleri’nin başını çektiği kitleler, başta Hartum ve ikiz şehri Omdurman olmak üzere tüm ülkede onlarca şehit pahasına karşı devrime geçit vermemek için mücadele ediyor.

30 Ekim günü, Sudan’da “milyonların yürüyüşü” ile eş zamanlı olarak, Paris’in République Meydanı’nda, karşı devrimi yenmek için düzenlenen bir eylem gerçekleşti. Çok kısa sürede örgütlenmesine ve gün içinde bastıran yoğun yağmura rağmen eylem çok başarılı geçti. Fransız solunun hemen hemen hiç katılmadığı, ezici çoğunluğunu Sudanlı göçmenlerin oluşturduğu beş yüz kişilik kitle, 4 saat boyunca Paris’in en önemli meydanını Sudan devrimine destek sloganlarıyla inletti. Eylem boyunca neredeyse kesintisiz biçimde Arapça “yeskut, yeskut hükm-ül askerî” (yıkılsın, yıkılsın askeri rejim) sloganları atıldı; “savra, savra” (devrim, devrim) sloganlarıyla eşlik edilen marşlar söylendi.

Eyleme Devrimci İşçi Partililer de kendi bayrakları ve “Karşı devrimi ezelim, tüm iktidar Direniş Komiteleri’ne!” taleplerini öne çıkaran Fransızca bildirileriyle katıldı. Sudanlı olmayıp eyleme gelen çok az sayıdaki gruptan biri olan DİP’in varlığı eylem boyunca ilgi çekti ve DİP’liler eylem alanında çok sayıda bildiri dağıttı.