Komşuda emperyalizme, emperyalizmin çıkardığı savaşlara, Siyonizme ve faşizme karşı devrimci bir buluşma: EEK kampı

Devrimci İşçi Partisi’nin Yunanistan’daki kardeş partisi EEK’in (İşçilerin Devrimci Partisi) 16. Uluslararası Marksist Kampı 24-28 Temmuz tarihleri arasında Yunanistan’ın Eretria şehrinde gerçekleşti. Kampın bu yılki ana teması “Emperyalizm, savaş ve sürekli devrim”di. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kampa uluslararası katılımlar vardı. Kampa Türkiye’den DİP, Fransa’dan ROR (Devrimci Proleter Yeniden Doğuş), Finlandiya’dan MTL (Marksist İşçiler Birliği), Rusya’dan OKP (Birleşik Komünist Partisi), İtalya’dan Front for Dissent (Muhalefet Cephesi), Filistin’den, Polonya’dan ve Güney Afrika’dan Marksistler katıldı. Kampa Brezilya-Arjantin adına katılım çevrimiçi bağlantıyla gerçekleşti.

Kampta kapitalizmin içinde bulunduğu Üçüncü Büyük Depresyon, NATO ve emperyalizmin Ukrayna’da Rusya’ya karşı yürüttüğü vekâlet savaşı ve Çin’i kuşatma girişimleri, Siyonist İsrail’in Filistin’de giriştiği soykırım ve Üçüncü Dünya Savaşı tehlikesi ve dinamikleri, Avrupa’da yapılan seçim sonuçlarının analizi ve faşizmin tüm dünya çapında yükselişinin sınıfsal analizi yapıldı.

Kamp, EEK Genel Sekreteri Savas Mihail Matsas yoldaşımızın kampın ana teması ile aynı başlığı taşıyan konuşması ile başladı. Ardından kamptan erken ayrılacak olması nedeniyle İtalya Front for Dissent’tan katılan temsilci kampın ana teması üzerine sunumunu gerçekleştirdi. Kısa bilgilendirme sunumları olarak bu yıl Kıbrıs’ın işgalinin 50. yılı vesilesiyle EEK’ten Yorgos yoldaşımız Kıbrıs meselesini geçmişten günümüze özetleyerek meselenin çözümünü enternasyonalist bağlamda aktardı. Ayrıca EEK ve DİP’in bu yıl ortak yayınladığı bildiriye atıf yaptı. Bir ikinci bilgilendirme sunumunda Katerina Matsas yoldaşımız Yunanistan hükümetinin bağımlılıkla mücadele psikiyatri merkezlerinin özelleştirmesi yönünde attığı adımı ve buna karşı yürüttükleri mücadeleyi anlattı. Kampın ikinci günü Filistin’den katılan temsilci, Filistin direnişinin tarihinden başlayarak Siyonist İsrail’in Gazze’de giriştiği soykırıma kadar Filistin meselesini geniş bir yelpazede aktardı. Ardından DİP olarak biz, Türkiye’de yerel seçim sonuçlarının analizini istibdad cephesi, düzen siyaseti, Türkiye solu ve Kürtler açısından ele aldıktan sonra DİP’in bağımsız sınıf siyaseti doğrultusunda savunduğu politikalarımızı ve önümüzdeki döneme dair devrimci görevlerimizi anlattık. Ardından Finlandiya MTL’den katılan temsilci Finlandiya’nın NATO’ya girme süreci ve politik duruma dair bilgiler aktardı. Kampın üçüncü gününde Rusya OKP’den temsilci Ukrayna savaşı, ülke içi politik görünüm ve devrimcilerin tutumlarına dair bilgiler verdi. Tarihsel ve güncel dinamikleri bağlamında Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olan Fransa’da yaşanan seçimlere dair değerlendirme heyecanla bekleniyordu. Fransa ROR’dan katılımcı, Fransa seçimlerinin detaylı analizini yaparak önümüzdeki döneme dair öngörülerini sundu. Ardından Polonya ve Güney Afrika, ülke içi siyasi durum ve kıtalarındaki genel gelişmelere dair sunular yaptı. Akşam ise Brezilya-Arjantin adına çevrimiçi katılan temsilci, Brezilya ve Arjantin’in genel siyasi atmosferini değerlendirerek Venezuela seçimlerinin önemini vurguladı. Emperyalizmin, Güney Amerika kıtasında sürdürdüğü politikaları aktardıktan sonra enternasyonal mücadelenin önemine vurgu yaptı. Son gün eğitim kampı Savas yoldaşımızın kampı özetleyen konuşması sonrası hep bir ağızdan coşkuyla söylenen Enternasyonal marşı ile sona erdi.

EEK’in 16. Uluslararası Marksist Kampı’nda anti-emperyalizm, anti-Siyonizm ve NATO karşıtlığı öne çıktı. Diyalektik olarak, Üçüncü Büyük Depresyon’un bir yandan faşizmin yükselişi ve Üçüncü Dünya Savaşı tehdidi yaratırken öte yandan dört bir tarafta patlak veren mücadelelerle bir devrim dinamiği de barındırdığı, mücadele içindeki kitlelerin hem her bir ülkede hem de dünya çapında (Enternasyonal) devrimci Marksist bir önderliği aradığı vurgulandı. İşçi sınıfının devrimci öncüsünü yaratma mücadelesinde EEK kampı, enternasyonalizm bayrağının yükseltildiği bir kamp oldu.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2024 tarihli 179. sayısında yayınlanmıştır.