Filistin halkı savaşıyor, dostlarından destek bekliyor!

Siyonist İsrail’in Gazze’de Filistin halkına yönelik katliamı derinleşerek sürüyor. Ölü sayısı 20.000’i çoktan aştı. Yaralı sayısı muhtemelen 100.000’in üzerinde. İsrail bilerek, hedef gözeterek Filistinli sivilleri hedef alıyor.

Filistin direniş örgütlerinin 7 Ekim sabahı başlattığı El Aksa Tufanı harekâtının, yok edilmeye çalışılan bir halkın topraklarına dönüş, hatta varoluş için gerçekleştirmeye mecbur kaldığı bir harekât olduğunu daha önce yazmıştık. İsrail’in Fas, Bahreyn, BAE, Türkiye ile ilişkileri yeni bir evreye girmiş, Suudî Arabistan da İsrail ile normalleşme kapısını aralamış, İsrail’in başkentinin Kudüs olarak kabulünde bir ilk aşama geçilmiş ve son olarak da hemen harekâttan on gün önce Netanyahu, BM Genel Kurulu’nda üzerinde Filistin olmayan bir Batı Asya haritasını tüm dünyaya “yeni Ortadoğu” diye sallamıştı.

Filistinliler, boğazlarını sıkan elden kurtulmak için ileri atıldılar. Aslında buna önemli bir hazırlık da yapmışlardı, zira İsrail’in er ya da geç tüm Filistin’i ele geçirmek için bir hamle yapacağını biliyorlardı. Bu hamle kısa süre içinde bir soykırım girişimine ve yeni bir Nekbe’ye dönüştü. Filistin halkının sözde müttefikleri, kurtla yiyip kuzuyla ağlayan Mısır, Emirlikler, Ürdün, Suudî Arabistan ve elbette AKP istibdadı bu yeni Nekbe’yi durdurmak için hiçbir şey yapmadılar. Hatta Türkiye’de Erdoğan’ın oğlu da dâhil olmak üzere burjuvazi para karşılığında Siyonistlerin ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürdü. Buna petrol nakli de dâhil.

Bu şartlar altında sahadaki durum şu an için oldukça kritik görünüyor. Filistin’e açıktan veya dolaylı yollardan askerî destek veren güçler İran ve onun bölgedeki müttefiklerinden (Lübnan Hizbullahı, Suriye devleti, Suriye ve Irak’taki Şii direniş grupları ve Yemen’deki Ensarullah) ibaret. Bunlar arasından İran şu an doğrudan bir çatışmaya girmekten kaçınıyor, Hizbullah kuzey Filistin’de henüz Gazze’de İsrail’in ilerleyişini durduracak bir ölçüde varlık göstermiş değil. Suriye ve Irak’taki grupların ABD emperyalizminin üslerine saldırıları da istenen etkiyi yaratmış gibi görünmüyor. Sadece Ensarullah’ın dünya kapitalizmi açısından kritik bir deniz geçişi olan Bâbu’l-Mendeb’i İsrail ile ticareti sürdüren gemilere kapatması ve bunun yarattığı güvenlik tehdidinin ticarete büyük bir darbe vurmuş olması şu aşamada İsrail’in, aslında daha da önemlisi İsrail’i destekleyen emperyalist güçlerin başını ağrıtacak bir gelişme.

İsrail ordusu, ABD ve Avrupa emperyalizminden aldığı destekle güçlü bir saldırı yürütüyor. Gelişmiş bir tünel ağını kullanarak Gazze’yi savunan direniş grupları ile savaşmak çok zor olacağından, sivilleri katletmeyi daha ön plana koyarak Hamas başta olmak üzere bu grupları sıkıştırmaya çalışıyor. Sadece Gazze’nin kuzeyini değil, tamamını hedef alıyor. Yavaş ilerliyor, çok kayıp veriyor, ama karşısında sadece Filistin direnişi olduğu, neredeyse hiçbir dış baskı hissetmediği için rahat görünüyor.

Filistin direniş örgütleri Batı Şeria’da etkili bir direniş örgütlemekte zorlanıyorlar. Zira burada Filistin Özerk Yönetimi, soykırım koşullarında dahi Siyonistler için çalışıyor. Gazze’de tünel altyapısı Filistin direnişine önemli bir avantaj sağlasa da, bu tür bir şehir savaşıyla Filistinlilerin Gazze’yi ilanihaye savunmaları olanaklı değil.

Özetle, Filistin direnişinin desteğe ihtiyacı var. Ensarullah’ın yarattığı tehdit ve ABD’nin Ukrayna’ya da para harcamak zorunda olduğu için Netanyahu’yu Ocak ayında saldırıları bitirme yönünde sıkıştırması beklentisi bir arada düşünüldüğünde, bu desteğin artık gecikmeden verilmesi gerekiyor.

Tam da burada bize büyük bir görev düşüyor. Zira ne Erdoğan ne AKP bu konuda kıllarını bile kımıldatmayacaklar. Oysa Kürecik’in ve İncirlik’in kapatılması, Ceyhan limanından süren petrol sevkiyatının durdurulması, İsrail ile ticaretin tamamen kesilmesi bu soykırımı durdurabilecek, yeni bir Nekbe’yi İsrail için daha maliyetli kılacak türden girişimlerdir. Sendikalarımızla, meslek odalarımızla, tüm örgütlü gücümüzle Filistin halkının kazanması için mücadele etmeliyiz. Devrimci İşçi Partisi ve onun inisiyatifi olan Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Filistin Dostları, önümüzdeki günlerde de bu yöndeki çalışmalarını sürdürecektir.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2024 tarihli 172. sayısında yayınlanmıştır.