Basra’da halk isyanı durulmuyor!

Basra’da halk isyanı durulmuyor! Aralık 2018

Komşu ülke Irak’ta emekçi halk Temmuz ayının başından beri, yükselip alçalan bir isyanla eylemlerin başlangıç noktası Basra başta olmak üzere ülkeyi sarsıyor. Ülkenin güneyinde bulunan Basra’da; devasa işsizliğe, ciddi boyutlardaki yoksulluğa ve halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmamasına, tüm bunların yanında da yolsuzluğa karşı başlayan eylemler Kasım ayında tekrar alevlendi.

Ülkenin petrol zenginliğinin yüzde 80’inin bulunduğu ancak halkının feci bir yoksullukla mücadele ettiği Basra’da aylardır iş, sürekli elektrik ve temiz içme suyu talep eden halk yasak, polis şiddeti dinlemiyor. Eylemlerin devam ettiği süre boyunca Irak hükümeti halkın isyanını bastırmak için yoğun bir şiddet uyguladı, eylemcileri yaraladı ve öldürdü. Bu ay eylemlere destek verdiği yaygın olarak bilinen bir Iraklı vaiz, evinin önünde şafak vaktinde öldürüldü. Ancak ne polis şiddeti ne de hükümet tarafından gelen telkinler isyanın önünde durabiliyor.

İsyana katılanlar arasında iş talep eden işsizler, maaşlarını aylarca alamayan petrol başta olmak üzere çok sayıda sektörden işçiler ve gençler var. Kasım ayının son günlerinde yapılan eylemlerde, halk Basra petrol şirketinin önünde toplanarak aylardır ilettikleri iş talebinin karşılanmamasını protesto etti. Maaş alamadan, güvencesiz çalışan öğretmenler, Kasım ayının son haftası yaptıkları eylemlerde Eğitim Bakanlığını hırsızlıkla suçladı. Öğretmenlerin eylemlerine elektrik işçileri de destek verdi. Eylemlerde güvenceli iş talebinin yanında, yine insanca yaşam koşulları ve temel ihtiyaçların karşılanması talepleri de var. Yaz aylarında elektrik kesintileri ve su eksikliği dayanılmaz sıcaklar dolayısıyla zorluklar yaratırken, zaman ilerledikçe yeni sorunlar ortaya çıktı. Halk toprak yollardan, kanalizasyonların taşmasından şikâyetçi oluyor. Yapılan tüm eylemlerde aynı zamanda yolsuzluklara karşı öfke de hâkim.

ABD’nin İran’a karşı yürürlüğe geçirdiği ekonomik ambargo ise Irak’ta krizi daha da derinleştiriyor. ABD yaptırımları tekrar uygulamaya koyduğunda, İran’dan 1,300 mw’e (megawatt) varan elektrik, 28 milyon metre küp gaz alarak günlük ihtiyacını karşılayan Irak’tan, 45 günlük bir sürede bunları kullanmayı kesmek için bir yol haritası çizmesini istedi.

Basra’da kriz de isyan da durulacağa benzemiyor. Gazetemizin Aralık sayısının hazırlandığı sıralarda, Basra halkının kitlesel eylemleri devam ediyor. Halk polis saldırılarına direniyor, sokakları dolduruyor. Bu durumda isyanın en yakıcı ihtiyacı olan devrimci bir önderliğin inşası acilliğini koruyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2018 tarihli 111. sayısında yayınlanmıştır.