Avrupa kapitalizminin “alarm durumu”

İki ülkenin pratikte iflas etmiş olması (Yunanistan ve İrlanda), uygulanan bütün kurtarma önlemlerine rağmen Avrupa’yı paniğe sürüklemiş durumda. En çok korkulan da, kıtanın beşinci büyük ekonomisi İspanya. Bu ülkede hafta sonu hava kontrolörlerinin yasadışı grevi burjuvazinin “alarm”a geçmesine yol açtı.

Ülke hukukunda kullanılan terimle “alarm durumu” ilan edildi. Hava limanları ordunun kontrolüne geçti! Hava kontrol kulelerinde sivil kontrolörler yerine albaylar çalışmaya başladı! Hava kontrolörleri de hukuken “asker kişi” haline geldi!

Tabii, hukuki statüleri “asker kişi” haline gelen kontrolörler, o andan sonra “emir”leri dinlemezlerse bu “isyan” olacaktı. Cezası sekiz yıla kadar hapis! Kontrolörler, bu kadar büyük bir tehdit altında grevi derhal bırakmak zorunda kaldılar. İspanya’nın başbakanı Zapatero şimdi “n’aber, 24 saatte çözdük” havasında. Bunun sadece İspanya’nın değil, bütün Avrupa’nın işçi sınıfına yollanmış bir mesaj olduğu ortada. DİP Girişimi uzun zamandır söylüyor: Ekonomik krizde, hele hele bir depresyonda burjuvazi ile işçi sınıfının çatışması en çıplak biçimlerini alır. İşte greve karşı askeri darbe!

Yunanistan işçi sınıfını inleten başbakan Papandreu bir sosyal demokrat. İspanya işçi sınıfına darbe yapan başbakan Zapatero bir sosyal demokrat. Bazıları da hâlâ “CHP ne güzel nihayet işçi komisyonu kurdu” demeye devam!