Argentinazo’dan IMF’ye Arjantin

Arjantin’de 2001 yılında ekonomi Aralık sonunda Argentinazo (Arhentinaso okunuyor) ismiyle tarihe geçecek dev bir halk isyanıyla sarsılmıştı. Argentinazo, başkanlık sarayından helikopterle kaçan başkan De La Rua’nın yerine seçilen üç başkanı, yani toplam dört başkanı devirmiş, ancak beşincisi ayakta kalabilmişti. Bu isyan IMF’nin ve kemer sıkma politikalarının uzun süre önünü kesti. Arjantin burjuvazisi sol görünümlü hizmetkârı Peronizmin kollarına sığınacaktı. Ama 2015’te seçilen sağcı ve piyasacı Macri, 2

Arjantin’de 2001 yılında ekonomi Aralık sonunda Argentinazo (Arhentinaso okunuyor) ismiyle tarihe geçecek dev bir halk isyanıyla sarsılmıştı. Argentinazo, başkanlık sarayından helikopterle kaçan başkan De La Rua’nın yerine seçilen üç başkanı, yani toplam dört başkanı devirmiş, ancak beşincisi ayakta kalabilmişti.

Bu isyan IMF’nin ve kemer sıkma politikalarının uzun süre önünü kesti. Arjantin burjuvazisi sol görünümlü hizmetkârı Peronizmin kollarına sığınacaktı. Ama 2015’te seçilen sağcı ve piyasacı Macri, 2017’de IMF’yi ülkeye yeniden getirdi. Macri 2018’de seçimlerde bu yüzden yenildi, yerine yine sözde sol Peronistler geldi ve ülkeyi derin bir ekonomik krizin içine sürükledikten sonra şimdi de kurtuluşu yine IMF’de buldular.

Bugün Arjantin işçisi, emekçisi, Argentinazo’nun 20. yıldönümünde 2001’de olduğu gibi yeniden kemer sıkma programlarının içine sürükleniyor. Ama bu sefer sermayenin karşısında Argentinazo’da staj gördükten sonra adım adım kitleselleşmiş bir devrimci hareket var. Dört devrimci Marksist (Trotskist) partinin oluşturduğu, 2011’de kurulmuş olan FIT-U (Solun ve Emekçilerin Cephesi-Birlik) Ekim ayı sonunda yapılan genel seçimlerde tarihinin en yüksek oyunu alarak yüzde 5’in üzerine çıktı. Hareket, 11 Aralık’ta IMF’ye karşı Peronist bürokrasinin engellerini aşabilen sendikaların, Piquetero’ların, mahalle örgütlerinin, kadın, gençlik ve başka kesimlerin hareketlerinin desteklediği bir büyük eylemin örgütlenmesinde rol oynadı. Arjantin’den gözünüzü ayırmayın.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2022 tarihli 148. sayısında yayınlanmıştır.