ABD Senatosu savaş kışkırtıcılığı paketini onayladı

ABD Senatosu savaş kışkırtıcılığı paketini onayladı

Nisan ayının sonunda ABD Senatosu, birçok Amerikalının kira veya ev kredisini ödemekte zorlandığı, faturalarını ödeyemediği, sağlık hizmetlerini karşılayamadığı, öğrenci kredisi dahil diğer borçlarla mücadele ettiği bir dönemde, 95 milyar dolarlık bir ek askeri yardım paketini onayladı. Bu paketin amacı, Ukrayna’da NATO’nun Rusya’ya karşı yürüttüğü savaşın ve İsrail’de Siyonizmin, emperyalizmin desteği ile Filistin halkına karşı gerçekleştirmekte olduğu soykırımın devam edebilmesini sağlamak ve öte yandan Çin’e karşı olası bir savaşa hazırlık yapmak için Tayvan’ı silahlandırmak.

Paket, ABD silah stoklarını ve tesislerini yenilemek için ayrılan bütçenin yanında, Ukrayna savaşı için yaklaşık 61 milyar dolar; İsrail için 26 milyar dolar (Bu miktarın neredeyse 9 milyar doları, İsrail'in üretemediği bombalar, topçu mühimmatı ve diğer ölümcül silahlar için ayrılmış durumda, bir diğer 4 milyar dolar ise Demir Kubbe ve Davut Sapanı anti-füze sistemleri için) ve Tayvan da dahil olmak üzere Asya Pasifik için 8 milyar dolarlık bir bütçe belirliyor. Bu yardım paketinde kullanılan her bir kanlı Amerikan doları, dünyanın gariban halkları üzerine bomba olarak yağacak ve bizi Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım daha yaklaştıracak. Bize demokrasi masallarıyla pazarlanan Batı emperyalizminin gerçek yüzü işte tam da budur.

Bu savaş paketi, Cumhuriyetçi Parti içerisindeki bir kanadın istediği sert göçmen karşıtı hükümleri içermediği için aylarca Temsilciler Meclisi'nde bekletilmişti. Cumhuriyetçilerin bir kısmı kendine has nedenlerden bu tasarıyı geciktirmiştir; ancak Demokratların böyle bir hamle yaptığını söyleyemeyiz. En nihayetinde, Cumhuriyetçi Parti de Demokrat Parti de, Donald Trump da Joseph Biden da savaş kışkırtıcılığında ortaklaşmıştır. ABD emperyalizminin tüm unsurları, alışılageldiği üzere dünyanın dört yanında gösterilen emperyalist saldırganlığa destek vermiştir. Emperyalistlerin ılımlısından da şahininden de, Cumhuriyetçisinden de Demokratından da bize hayır gelmeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2024 tarihli 176. sayısında yayınlanmıştır.