Rojava’yı kurtarıcılardan kurtarmak!

Dünyanın dört bir köşesinden gelmiş, Ali kıran baş kesen DAİŞ’e katılmış, kimi uyuşturucudan yeni kurtulmuş, kimi geleceksizliğine çözümü bu hayali davada bulmuş binlerce hayduta karşı o ne güzel direniş! DAİŞ’e TIR’lar dolusu malzeme yollayan, sınırı onun militanları için kevgire çeviren, rehine alışverişiyle onu diplomatik olarak tanıyan, Türkiye’yi DAİŞ’in militan toplama üssü haline getiren, kaçak petrolünü Türkiye’den pazarlamasına izin veren, Kobani’ye (Kobanê) saldırısını “düştü düşecek” edebiyatıyla destekleyen, en son Toprak Mahsulleri Ofisi’nden Kobani’ye çıkartma yapılmasına göz yuman Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetine rağmen o ne güzel direniş!

Kobani, bir özgürlük kalesi olarak Rojava’yı, kadınları köleleştiren, erkeklerin kafasını kesen, çocukların kafasına sarık saran bu vahşete karşı savunmanın adı oldu. Selam olsun!

Ama bir özgürlük kalesi olarak Rojava’yı, bir Truva atı misali içeriden fethetmeye çalışanlar var bir de. Rojava’nın Kürt halkı için bir özgürlük uyanışı olmasına karşı olanlar bugün onun kurtarıcısı rolüne soyundular. Bir tarafta Barzani, bir tarafta Suriye’nin kendini “ılımlı” olarak anan muhalefeti. Kobani’nin zor gününde, Duhok toplantısında neler neler konuldu masaya! Kanton sisteminin kaldırılması mı dersiniz, YPG/J’nin yerini başka bir silahlı güce bırakması mı!

YPG “insan gücüne ihtiyaç yok, gereken malzeme” dese de, sonunda “kurtarıcılar” sınıra dayandılar. Sadece Rojava’yı kendine benzetmek isteyen Güney’in peşmergeleri değildi gelenler! Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), yani Suriye’nin hâkim ulusunun gerici temsilcilerinin bu askeri gücü, iki yılı aşkın süredir başta Kürtler olmak üzere bölge halkının kendi askeri gücüyle korunan Rojava’ya girmiş oldu. İşte Truva atı! ÖSO birliklerinin başında da Abdülcabbar Akkidi adında bir komutan. Bakın, DBP eşbaşkanı Emine Ayna, Twitter’da bu Akkidi’yi nasıl anlatıyor? “Geçen sene Kürt grupların kökünü kazıyacağını söyleyen ÖSO’lu Akkidi, Kobani’ye giden gruba komutanlık yapıyor. Bu tesadüf mü? Bence değil?” Bizce de değil!

DAİŞ püskürtüldüğünde, toz duman dağıldığında, yeni bir görev bütün ağırlığıyla gündeme gelecek. Rojava “kurtarıcılar”dan nasıl kurtarılır? Truva atı, özgürlük kalesinin dışına nasıl sürülür?

Kürt halkının özgürlüğüne kararlı biçimde destek olmayı düstur haline getiren insanlar arasında, Kobani direnişi sayesinde Kürt halkının ve özgürlük mücadelesi içindeki Kürt hareketinin dünya çapında kazandığı prestij ile ABD ve Avrupa emperyalistlerinin değişen tutumunu birbirine karıştıran çok yaygın bir kesim var. Haşa! İlki, Kürt halkının kahramanca mücadelesinin, dünyanın özgürlük dostu milyonları ile buluşmasıdır. İkincisi, zehirli bir armağandır. Beraberinde ÖSO’yu ve Barzani çizgisini getirir. Rojava’yı “kurtarıyor” gibi yapar ve yeniden köleleştirir.

Kurtarıcılardan kurtulmak özgürlük için elzemdir.

 

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Aralık 2014 tarihli 62. sayısında yayınlanmıştır.