Mustafa Suphi’lerin ölümünün 100. yıl dönümü!

Mustafa Suphi’lerin ölümünün 100. yıl dönümü!

Geçtiğimiz 2020 yılına Gerçek gazetesi, Türkiye Komünist Fırkası’nın (TKF) 100. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak girmişti. TKF, Türkiyenin modern çağda en eski siyasi partisidir. Ülkede 19. yüzyıl boyunca gelişmeye başlayan, 20. yüzyıl başında, 1908de ilk devrimci atağını yapan kapitalist sınıfın karşısında işçi sınıfının çıkarlarını savunmak ve bu mücadeleyi işçi iktidarıyla (bir proletarya devletiyle) taçlandırmak için kurulmuş bir partidir aynı zamanda. İşçi sınıfını bütün ezilen halkın önderi hâline getirme çabasıyla, örgütlenme ve disiplinli bir parti meselesini ciddiye almasıyla, ulusal ezilmeye son verecek, bütün halkları eşit kabul eden uluslar politikasıyla ve dünya devrimini hedefleyen enternasyonalist politikasıyla Leninist bir partidir.

Geçen yıl işçi sınıfı saflarında kuruluşunu kutladık. 2021e ise partinin yöneticilerinin ve en başta Türkiye proletaryasının tarihsel önderi Mustafa Suphinin katledilmesinin 100. yıl dönümünü anarak giriyoruz. TKFnin 15 önderi, 28 Ocak 1921i 29 Ocaka bağlayan gece Trabzon açıklarında öldürülerek denize atıldılar, Karadenizin bağrına gömüldüler. Bu, işçi sınıfının öncü mücadelesini verenlere karşı Türkiye kapitalistlerinin, patronlar sınıfının ilk büyük cinayetidir. Daha sonra gelen cinayetlerin atasıdır, geleneğini oluşturmuştur.

Gerçek gazetesi, 28-29 Ocak 1921de burjuvazinin katilleri tarafından katledilen 15 işçi önderini saygıyla, sevgiyle anıyor. Onların mücadelesini geleceğe taşımaya kararlılığını bir kez daha ilân ediyor.

Gazetemizin Ocak sayısı 28-29 Ocak tarihine çok uzak olduğu için, 100. yıl anmasını asıl Şubat sayısında yapacağız. Tabii 28-29 Ocak tarihinde Gerçek sitesinde olan bitenin ayrıntılı bir dökümü ve analizi yer alacak. Şubat ayında Mustafa Suphinin ve 15lerin etrafında bir kez daha buluşmak üzere sözü Nâzım Hikmete bırakıyoruz:

Göğsümde 15 yara var!

Sarıldı 15 yarama

kara kaygan yılanlar gibi karanlık sular!

Karadeniz boğmak istiyor beni!

Kanlı karanlık sular!!!

Saplandı göğsüme 15 kara saplı bıçak.

Kalbim yine çarpıyor,

Kalbim yine çarpacak!!!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2021 tarihli 136. sayısında yayınlanmıştır.