CHP’nin erken seçim söylemi arkasında hangi bit yeniği var?

Özel

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından AKP tam bir hezimete uğramıştı ama kazanan tarafta da biz yoktuk. Birinci parti CHP olmuştu ve ilk andan itibaren seçim zaferini emekçi halkın değil sermaye düzeninin çıkarları doğrultusunda değerlendirdi. Devrimci İşçi Partisi seçimin ardından yaptığı “Rant kavgası neticelendi! Hezimet de zafer de bizim değil!” başlıklı açıklamada bu durumu şöyle açıklıyordu: “Bir an için kazanan tarafta işçi sınıfının temsilcileri olduğunu hayal edelim. Bu durumda şunları demez miydik? Ey Erdoğan! Bu şekilde ülkeyi yönetemezsin! Devletin bütçesini yerli ve yabancı tefecilere faiz ödemek için harcayamazsın! Patronların ve emperyalist finans merkezlerinin ısmarlamasıyla atadığın Mehmet Şimşek’in işçi düşmanı kemer sıkma programını rafa kaldıracaksın! Sosyal güvenlik, emeklilik haklarımıza dokunamazsın! Kıdem tazminatı hakkımızı elimizden almayı aklından bile geçiremezsin! NATO’cu dış politikana, İncirlik’te Siyonistlere silah taşınmasına aracılık etmene, Kürecik üssüyle İsrail’e kalkan olmana, limanlardan Gazze’deki soykırımına mal taşımana rızamız yok! Hükümet istifa! Erken seçime! Ama nerede? Özgür Özel bunun yerine seçim akşamı çıktı, centilmenlik şovları yaptı. Çünkü yukarıda saydığımız tüm başlıklarda CHP, Erdoğan ve AKP ile aynı doğrultudaki politikaları savunuyordu.

Özgür Özel erken seçim diyerek muhalefetin dozunu mu arttırıyor yoksa gaz mı alıyor?

Geçen zaman zarfında Özgür Özel sıklıkla “erken seçim” lafını kullanmaya başladı. Hatta “geçim yoksa seçim var” gibi bir slogan da ortaya attı. Bir seferinde mecliste yine ekonomik sorunlara değindikten sonra “geçim yoksa çok yakında seçim var” dedi. Tüm bunlar CHP’nin, emekçi halka bedel ödetecek kemer sıktırma programını uygulaması için Erdoğan ve Mehmet Şimşek’e açtığı seçimsiz dönem kredisi politikasından vazgeçtiğine mi işaret ediyor? Yoksa oyunun içinde başka bir oyun mu var? Evet gerçekte bir oyun var! Bu oyunun adı “normalleşme”. Normalleşme adı altında AKP ve CHP sermayenin çıkarları doğrultusunda bir ittifak kurmuş durumda. Biz buna “emekçi halkın etinden et koparma ittifakı” diyoruz. Çünkü Erdoğan ve AKP, ekonominin başına İngiliz Mehmet’i geçirerek emekçi halka vergilerle ve zamlarla kemer sıktırıyor ayrıca işçi sınıfının kazanılmış haklarına da göz dikiyor. İktidar bunu yaparken, CHP’ye de emekçi halkta biriken öfkenin gazını almak, emekçi halkın etinden et koparılırken anestezi vererek acıları hissettirmemek, uyuşturmak düşüyor.

CHP, adeta gizli bir anestezi bakanlığı ile iktidara ortak olmuş durumdadır. Özgür Özel’in öğretmenlerle, emeklilerle, çiftçilerle, işçilerle düzenlediği mitingler tam da gaz alma amacıyla yapıldı. Mitinglerde bol bol konuştu ama iktidarı sıkıştıracak tek bir somut adım atmadı CHP. Özgür Özel’in erken seçim söylemi de öyle. Halkın etinden et koparan İngiliz Mehmet’in kemer sıkma programına karşı biriken öfkenin AKP ve Erdoğan’a karşı bir erken seçim baskısına dönüşmesi kaçınılmaz. İşte Özgür Özel bu baskının da gazını almak için erken seçim lafını ağzına doluyor ama yine iktidarı bu doğrultuda sıkıştırmaktan uzak duruyor. Dikkat edin erken seçim diyor ama sürekli 2-3 sene sonra CHP’nin iktidar olacağı bir Türkiye’den bahsediyor. Madem erken seçimden bahsediyorsun neden CHP’nin olası iktidarı için 2-3 sene sonraya randevu veriyorsun?

CHP, Erdoğan’a ve sermayenin istibdadına koltuk değnekliği yapmaya devam ediyor

Özgür Özel’in en erken verdiği tarih 1,5 sene! Yani İngiliz Mehmet’in ekonomi programıyla halkın etinden et koparıldıktan, kıdem tazminatı dâhil, sosyal güvenlik ve emeklilik hakları dâhil pek çok hak gasbedildikten sonra… Yani sermayenin ve emperyalizmin işi görüldükten sonra! Halka bu darbeyi vurduktan sonra Erdoğan çok fazla yıpranmış, sermayenin ve emperyalizmin işine yaramaz hâle gelirse diye CHP yedek lastik olarak bekliyor. Yok sermaye ve emperyalizm Erdoğan’la devam etmek isterse o zaman da CHP yine görevini yapmış olacak. Nedeni açık! Erdoğan’ın bir sonraki dönem tekrar aday olabilmesi için Anayasa gereği erken seçim yapılması gerekiyor da ondan! Özetle Özgür Özel seçimsiz dört sene derken de erken seçim derken de sermayenin ve emperyalizmin sözünü söylüyor. Selefi Kılıçdaroğlu gibi Erdoğan’a ve sermayenin istibdadına koltuk değnekliği yapıyor.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2024 tarihli 179. sayısında yayınlanmıştır. Bu yazıyı Gerçek'in podcast hesaplarından sesli olarak dinlemek için aşağıdaki resmin üzerine tıklayın.

chp erken seçim bit yeniği ağustos 2024 podcast