Başyazı: İşine, ekmeğine, gündemine sahip çık!

İşine, ekmeğine, gündemine sahip çık!

İşçinin emekçinin gündemi geçim sıkıntısı. İş ve gelecek kaygısı. Ekmek kavgası. Ancak ülkenin gündemi sürekli bu konulardan başka yere saptırılıyor. Bu durumda işine, ekmeğine sahip çıkmanın bir şartı da gündemine sahip çıkmak oluyor.

Yaşanan sorunlar çığ gibi büyürken, emekçi halkta haklı bir öfke ve tepki oluşuyor. Bu tepki milyonları düşük ücretlerle çalıştırarak kârına kâr katan patronlara; Merkez Bankasından yüzde 14 faizle para alıp yine devlete yüzde 25’le borç veren bankalara; emekçi ailesi eve giren bir maaşı sağlıksız evlere kira diye öderken elinde 1 milyon satılmamış konut tutan müteahhitlere; işsize işin, çalışana iş garantisinin olmadığı ülkede köprüde geçiş, hastanede hasta, havalimanında yolcu garantisi alarak memlekete sülük gibi yapışmış ihalecilere; EYT’li ödediği primlerin karşılığını isterken “asla olmaz” diyen kıyak emeklilik sahibi devlet yöneticilerine; milyonlar açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkûm edilirken çifter, üçer, dörder maaş alarak devletin başına çöreklenenlere ve utanmadan zam için Aralık ayını bekleyin diyenlere… Evet, emekçi halkın haklı öfkesi ve tepkisi bunlara yönelirse ne olur? İşte korktukları budur!

Bizim korktuğumuz ve karşı olduğumuz ise başka! Onlar emekçi halkın öfkesinden korkarak gündemi saptırdılar, öfkeyi Suriyeli, Afgan, Pakistanlı, Özbek göçmenlere yönlendiriyorlar. Sınır dışına operasyon, HDP’nin kapısında provokasyon tertipleyip Türk-Kürt arasında düşmanlığı kışkırtıyorlar. Kılıçdaroğlu protesto için fatura ödemeyip elektriği kesildiğinde “mum söndü” diyerek alçakça mezhepçi provokasyonlara girişen trolleri ortaya salıyorlar. Kardeş kavgasını kışkırtıyorlar. Devam edecekler.

Gündemi saptırmalarına ve kardeş kavgasını kışkırtmalarına izin vermemek için tüm işçi ve emekçileri gerçek gündemine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu ülke asgari ücrete yeni zam yapılmasını tartışmalı. Enflasyon göğü delercesine yükselirken, sabah aldığın malı akşam aynı fiyattan bulamazken yeni zam da erir. Asgari ücrete derhâl yeni bir artış yapılmalıdır. Hem özelde hem kamuda ücretlere her ay enflasyon oranında otomatik zam yani eşel mobil (oynak merdiven) gerekir. EYT’linin emeklilik hakkı verilmelidir. Emeklileri açlığa mahkûm eden ücretler yükseltilmelidir. Modern tefeci bankalar kamulaştırılmalı, şirketlerin değil emekçi ve yoksul halkın ve esnaf ile köylünün borçları silinmelidir. İşten atmak yasaklanmalıdır! Acil, yakıcı gündemler bunlardır. Bu gündemlere sahip çıkılmalıdır. Ülkenin gündemi haline getirilmelidir.

Hak verilmez alınır! Bu hakları söke söke almak için birleşmek, her dilden, mezhepten, memleketten, yerli, göçmen… Kısacası ayrı gayrı demeden birleşmek, mücadele bayraklarına “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” yazarak kardeş kavgasına karşı sınıf kavgasını yükseltmek şarttır.