Başyazı: İşçi sınıfının dip dalgası yüzeye çıkıyor

Başyazı: İşçi sınıfının dip dalgası yüzeye çıkıyor

2022 yılı işçi mücadeleleriyle açıldı. Metal işçileri MESS binasında bir gece yarısı sözleşmenin bağlanabileceğini ama işçinin elinin kolunun bağlanamayacağını gösterdi. Mersin’de Çimsataş işçileri fiili greve ve işgale gitti. Başka MESS fabrikalarında ek zam ve kazanımlar için daha düşük yoğunluklu olsa da mücadeleler sürdü. Sonra Sivas Divriği’de Çiftay maden işçileri patrona sefalet zammını al başına çal diyerek üretimi durdurdu. Basın emekçileri BBC’de greve gitti, hakkını aldı.

Pandemi döneminin can pahasına çalışan kahramanları motorlu kuryeler mücadele sahnesindeki yerlerini aldılar. Kontaklar kapanınca rotalar şirket merkezlerinin önüne çevrilince internetten satışın parıltılı firmalarının, internetten satılan malları evlere ulaştıracak kuryeler olmadan bir hiç olduğunu gösterdiler. Nihayet Gebze’de Farplas işçileri mücadele kervanına katıldı. Zam talebiyle fiili greve gitti bu mücadele içinde sendikasıyla da buluştu. Patronun işten atma saldırısına Farplas’ı Kavel yaparak fabrika işgaliyle cevap verdi. Sermayenin imdadına koşan polisin saldırılarına kahramanca direndi.

Bu mücadeleler öncüdür ve sürpriz değildir. Geçtiğimiz yıl grevlerde direnişlerde çoban ateşini yakan Indomie Adkoturk, Systemair, Baldur, Cargill işçileri, grevlerini ve direnişlerini 2022’ye taşıyan Bel Karper, Bakırköy Belediyesi, Lila Kağıt, Aksa Jeneratör ve Mastaş Radyatör işçileri mücadelenin yükselişini müjdelemişti. Bu mücadelelerde zaferler kazandık, kazanımlar elde ettik, bazen kırıldık ve yenildik ama her yakılan çoban ateşinin etrafında işçiler örgütlendi ve bilinçlendi. Hiçbir emek boşa gitmedi ve gitmeyecek. Şimdi yeni ve daha büyük mücadelelerin yaklaşan ayak seslerini duyuyoruz. İşçi sınıfının dipten gelen dalgasının yüzeye çıkmaya başladığını görüyoruz. 

Şimdi sırada sağlık emekçilerinin grevi vardır. Sendikalaşma mücadelesi veren fabrikalarda yeni direnişlerin, grevlerin, işgallerin eli kulağındadır. Fabrika ve işyerlerinde 2022’nin ücret zamları banka hesaplarına yattıkça sermayenin sefalet dayatmasına karşı mücadelelerin ülkenin dört bir yanını sarması işten bile değildir. Yenilgilerimizden ders çıkaracağız, kazanımlarımızı koruyacağız, sendikalarımıza sahip çıkacağız, denetleyeceğiz ve sınıfın fabrika fabrika, işyeri işyeri örgütlenen mevzileri üzerinden mücadeleyi yükselteceğiz. 

Düzen siyaseti memleketin kaderini 2023 seçimlerinin belirleyeceğini söyleyedursun işçi sınıfı her bir mücadeleyle kendi kaderini kendi eline almaktadır. İstedikleri kadar kendi aralarındaki hesaplaşmaları dünyanın ve memleketin en önemli gündemleriymiş gibi gözümüze sokmaya çalışsınlar, emek ve sermaye arasındaki hesaplaşmanın günü bugündür. Bu hesaplaşmada işçi sınıfının ve emekçi halkın saflarını sıklaştırma zamanıdır.

İstibdadın sopasını kendi eline almaya çalışanların siyasetidir düzen siyaseti. Bu sopayı kıracak ve hürriyete giden yoldaki barajları aşacak öncü güç işçi sınıfıdır. Sermaye düzeninin iç kavgasında taraf olmak yerine işçi sınıfının ve emekçi halkın bağımsız siyasi odağını yaratmak için el ele vermenin zamanıdır. Çünkü ancak bu şekilde ekmeği için mücadele eden işçiler ve emekçiler bu mücadeleyi yükseltecek, emekçi halkı bu mücadele etrafında birleştirecek ve memleketin kaderini de istibdadın, sermayenin ve emperyalizmin elinden alacaktır!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2022 tarihli 149. sayısında yayınlanmıştır.