Silvan’da nefsi müdafaa

Silvan’da 1 Kasım seçimlerinden hemen sonra başlatılan sokağa çıkma yasağı ve askeri kuşatma 10. gününe girdi. Mescit, Tekel ve Konak mahallelerinde yoğunlaşan direnişi kırmak için devlet son olarak tankları, helikopterleri ve insansız hava araçlarını devreye soktu. 7 Haziran’dan sonra Varto, Cizre, Silopi gibi pek çok ilçenin yanında Silvan da uzun süre kuşatma altında kalmış ancak direniş kırılamamıştı. Bu yüzden seçimlerde hendeklerle korunan mahallelerde sandıklar kurulmamış bu mahallelerdeki sandıklar başka okullara taşınmıştı.

Silvan’da kuşatma da direniş de sürüyor. Direnişi sürdürenler arasında gençlik öne çıkarken, temel talep olarak da özerklik benimseniyor. Keskin nişancılardan korunmak için sokakları kapatan branda ve bez örtülerden, delik deşik edilmiş binalara kadar Silvan’dan gelen tüm görüntüler ve haberler AKP’nin Türkiye’yi Suriyeleştirme politikasında önemli adımlar atmakta olduğuna işaret ediyor.

Silvan’da gençliğin direnişten başka bir seçeneği yok. Kürt halkı barışçıl ve parlamenter metotlarla taleplerini yükseltti. 7 Haziran seçimlerinde 80 milletvekilini parlamentoya soktu, daha sonra geçici seçim hükümetine iki bakan da verdi. Ancak geçen zaman zarfında ne meclis çalıştırıldı ne de bakanların bir hükmü oldu. Milletvekilleri hatta bakanlar kuşatma altındaki ilçelere sokulmadı. Halk da çareyi sonuna kadar nefsi müdafaada, öz savunmada buldu.

Silvan özelinde bakıldığında bu direnişin halkın hemen hemen tamamı tarafından desteklendiği de görülmekte. 1 Kasım seçim sonuçları da bunu gösteriyor. Silvan diğer Kürt il ve ilçeleri gibi Türkiye’nin geri kalanının aksine kullanılan oy sayısının düştüğü bir yer. Çünkü halkın bir kısmı beş aylık savaş koşullarında bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Ancak buna rağmen 1 Kasım seçimlerinde de HDP yüzde 87,9 oyla birinci parti oldu. Şimdi de on gün boyunca süren kuşatma altında susuz, yiyeceksiz, elektriksiz kalan halkın tam bir birlik ve kenetlenme içinde direnişine tanık oluyoruz.