Paris’te seçimlerin gölgesinde parçalı 1 Mayıs

Fransa yarın sandığa gidiyor. Geçtiğimiz sene Yeni İş Yasası’na karşı verilen büyük mücadelelerin bağlamında gerçekleşen 1 Mayıs’ın aksine bu yıl Paris 1 Mayıs’ının ana gündemi cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Seçimden sadece bir hafta önce düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turuna ön-faşist Marine Le Pen ile liberal Emmanuel Macron’un kalması hemen hemen tüm kortejlerin temel gündemiydi.

Paris 1 Mayıs’ının bir diğer belirleyici yanı ise bölünmüşlüğü oldu. Çeşitli anarşist örgütler “özgürlükçü 1 Mayıs” adı altında kendi eylemlerini örgütlerken, geçtiğimiz seneki eylemlerde de sınıf işbirlikçi bir hat takınmış olan, son zamanlarda üye sayısı bakımından CGT’yi geçerek Fransa’nın en büyük sendikası haline gelen CFDT sendikası da Emmanuel Macron’u destekleyen ayrı bir eylem gerçekleştirdi. Başta CGT olmak üzere, Fransa’nın en büyük dört sendika federasyonundan üçünün ve işçi partilerinin yer aldığı en büyük eylem République Meydanı’nda gerçekleşirken, Fransa’daki kardeş örgütümüz Renaissance Ouvirère Révolutionnaire (ROR, Proleter Devrimci Yeniden Doğuş) de République Meydanı’nda eylem kitlesine referandumun ikinci turunda sandığa gitmeme ve Birleşik İşçi Cephesi’ni inşa etme çağrısında bulunan bildirilerini ulaştırdı.

Yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı eylemde iktidardaki Sosyalist Partisi taraftarları Emmanuel Macron’a oy verme çağrısında bulunan pankartlar taşırken eylemin genelinde öne çıkan çağrı ise “Ne Le Pen, Ne Macron” şeklinde oldu. Yükselen faşizm tehdidine karşı sokaklardan ve fabrikalardan yükselen gerçek bir cevabın yokluğunda, çaresizlikten, gönülsüzce de olsa Macron’a oy vereceğini söyleyen insanların sayısının çokluğu ise ön-faşizm ile mücadeleyi önüne koyacak Birleşik İşçi Cephesi’ne duyulan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi.