İş kazalarında “hedef sıfır” ise, çözüm “kamulaştırma ve işçi denetimi”

Son bir ay içinde sadece Zonguldak’ta 3 farklı maden ocağında 5 maden işçisi hayatını kaybetti. Ve bu madenlerin hepsi özel! Üstelik bu ölümler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, Soma katliamının yıldönümünde, içinde işçi ve işveren sendika temsilcilerinin de yer aldığı taraflarla “İş kazalarında hedefimiz sıfır” adıyla bir deklarasyon imzaladıklarını açıkladıktan sonra gerçekleşti.

Açıklamanın yapıldığı tarihin tesadüf olmadığı çok açık. Ancak sadece Soma’nın yıldönümünde yapılmış olmasından dolayı değil, aynı zamanda Haziran ayında gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Konferansı öncesinde yapılmış olmasından dolayı. Çünkü bu deklarasyon, bu konferansta hükümetin karnesi zayıf gelmesin diye göz boyamak için yapılmış gibi duruyor. Sonuçta yazılı bir imza metni dışında bu konuda atılmış somut bir adım görülmezken, işçi ölümleri artmaya devam ediyor.

Açıklamasında iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin önlenmesi için işverenlerin alması gereken tedbirler konusunda dişe dokunur hiçbir şey söylemeyen Müezzinoğlu, dakikalar boyunca işçilerin, verilen baretleri kullanmamasından bahsediyor. Sanki ölümlerin asıl nedeni işçilermiş gibi! Suçlu işçiymiş gibi!

Zonguldak’ta hayatını kaybeden madencilerin biri makineye sıkıştığı için, 2’si göçük altında kaldığı için, 2’si de gazdan zehirlendiği için hayatlarını kaybettiler. Göçüğün oluşmaması için yeterli önlemler neden alınmadı? Madendeki gaz neden tahliye edilmedi? Öncelikle bu soruların cevaplanması gerekiyor. Söz konusu özel madenlerin önceden denetlenip denetlenmediği bilinmiyor.

Özel sektör, daha fazla kâr elde etmek için iş yaparken, iş kazalarının önlenmesi için alınması gereken her bir önlem patronun amacıyla çelişir ve patrona ekstra maliyet anlamına gelir. Bu çelişki ancak, tüm madenler işçi denetiminde kamulaştırıldığında son bulur. 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2017 tarihli 94. sayısında yayınlanmıştır.