İtalya’da faşizme geçit yok: “Loretto Meydanı’nı unutmayın!”

4 Mart’ta gerçekleşecek olan İtalyan genel seçimleri öncesi propaganda dönemi, seçimlerde iddiası bulunan üç burjuva alternatifin çekişmesinden çok daha büyük ve ciddi bir mücadeleye sahne oluyor. Faşizm; örgütlü, silahlı ve agresif biçimde tekrar sahneye çıkıyor, düzen solu dahil olmak üzere burjuva siyasetçileri konuyu sessizlikle geçiştirmeye çalışırken kitlelerin cevabı ise devasa eylemler oluyor.

Seçimler yaklaşırken, hemen hemen bütün burjuva siyasetçilerin, üstü kapalı da olsa desteklediği göçmen karşıtı söylemlerden güç bulan faşist örgütler yoğun propaganda faaliyeti ile sınırlı kalmıyor kan da döküyorlar. Bir faşistin Macerata şehrinde 6 siyahiyi vurması bardağı taşıran damla oldu. Sol ve sosyalist örgütlerin başını çektiği bir girişimle, 41 bin kişinin yaşadığı bu küçük şehirde, 20 bin kişilik devasa bir anti-faşist eylem bir anda havayı değiştirdi. “Faşist inler kapatılsın” sloganlarının atıldığı eylem son yıllarda İtalya’da gerçekleşen en büyük anti-faşist eylem oldu.

Faşistler de saldırılarına devam etti ama bu saldırılara cevap olarak İtalya’nın hemen hemen tüm büyük kentlerinde devrimci örgütlerin başını çektiği kitle gösterileri gerçekleşti. Büyük şehirlerdeki kitlesel eylemlerin yanı sıra toplam 119 şehirde irili ufaklı anti-faşist yürüyüşler düzenlendiği belirtiliyor. Bu eylemlerin en büyüğü, 24 Şubat’ta Roma’da, faşizme karşı savaşmış partizanların derneği olan ANPI’nin çağrısıyla gerçekleşti.

Unutulmasın ki, İtalyan solu partizanlık geleneği olan, Mussolini’yi tutuklayıp hapiste yaşlandırmak isteyen emperyalizme taviz vermeden, faşist diktatörü halk adına yargılayıp hak ettiği şekilde kurşuna dizmiş bir soldur. Biz nasıl gururla “6. Filoyu unutmayın” diyorsak, onlar da gururla (Mussolini’nin bacağından asıldığı) “Loretto Meydanı’nı unutmayın” derler. Yani İtalyan devrimcileri işçi sınıfıyla bir kez daha kucaklaşıp güç dengelerini değiştirdiğinde, bugün terör estiren faşist haydutlar için işler çok farklı olabilir.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2018 tarihli 102. sayısında yayınlanmıştır.