Aynı gemideyiz dediler, gemiyi ilk terk ettiler

MaltaSA

Türkiye’nin önde gelen zenginlerinin Malta pasaportu alıp AB vatandaşlığına geçtikleri ortaya çıktı. Malta vatandaşlığına geçenlerin başında Sabancılar geliyor. Meğer Güler Sabancı en ön sıradan Berat Albayrak’a yağ çekerken, Sabancılar sülalecek gemiyi Malta’ya çekiyorlarmış. Evet, bunlar her fırsatta “aynı gemideyiz” edebiyatı ile halktan fedakârlık isteyenler ve aynı zamanda gemiyi ilk terk edenler. Bunlar gibilere ne dendiğini bu memleketteki herkes gayet iyi bilir.

Malta’da yatırımcılara vatandaşlık verilmesini sağlayan “Yatırım ile Vatandaşlık” programı kapsamında açıklanan listeye göre sadece Sabancılar değil, Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut ve ailesi, Orta Anadolu Holding patronu Mehmet Fatih Karamancı ve ailesi, Reha Tekstil’in sahibi Mehmet Reha Demirdağ, Arvento patronu Özer Hıncal’ın da Malta vatandaşlığına geçenler arasında olduğu söyleniyor. 

Öncelikle Türkiye’deki baskı ortamına dayanamayarak ülke dışına çıkmak zorunda kalan yüz binlerce bilim insanı, akademisyen, mühendis, mimar vb. ile düpedüz siyasi görüşleri yüzünden sürgün edilen insanlarla bu patronlar takımını mutlaka ayırmak gerekir. Biz ne olursa olsun memlekette kalıp mücadele etmekten yanayız. Ancak yurtdışına gitmek zorunda kalan bu insanların pek çoğunu da memleketin kaybı olarak görüyoruz.

Yeni Malta vatandaşı patronlarımızın durumu ise farklı. Onlar cefa çekmiyor, sefa sürüyorlar. Sömürüyle elde ettikleri servetlerini de, yurtdışına kaçırıp AB emperyalizminin güvencesi altına alıyorlar. Türkiye vatandaşı işçileri iliklerine kadar sömürmeye devam ediyorlar. Bunlar ucuz emek cenneti Türkiye’de işçileri sömürüp AB’nin vergi cenneti Malta’nın düşük vergi oranlarından faydalanıyorlar. Hem de asgari ücret alan işçiler sekiz ayda üst vergi dilimine geçip yüzde 20 gelir vergisi öderken!

Dahası var! Türkiye ekonomisinin gidişatına ve ülkenin geleceğine en üst düzeyde müdahale etmeye devam ediyorlar. TÜSİAD ve TİSK aracılığıyla tüm milleti eğer ücretler açlık sınırına çekilmezse, işçilerin kıdem tazminatı hakkı kaldırılmazsa, sermayeye istedikleri teşvikler verilmez ve ayrıcalıklar tanınmazsa yatırım yapmamakla tehdit ediyor ve istediklerini yaptırmaya devam ediyorlar.