Fransa’da çiftçi mücadeleleri büyüyor

Fransa’da çiftçi mücadeleleri büyüyor

Fransa'da çiftçiler bir kez daha meydanlarda. Avrupa Birliği (AB), çevre koruma düzenlemeleriyle dünyanın en “ahlaklı” politikalarını uyguladığı iddiasında olsa da bu politikalar gerçekte büyük çelişkiler içeriyor. AB, kendi sınırları içinde çiftçilere ciddi yükümlülükler getirirken, dış dünyada çevre kirliliği ve insani sorunlara yol açan politikalarını sürdürüyor.

AB’nin atık yönetimi konusundaki “ileri” politikaları, bu çelişkilerin açık bir örneği. Ayrıştırılmış plastik atıklarını Afrika ülkelerine, özellikle Kongo’ya göndererek, bu yükü yoksul ülkelere devrediyor. Bu plastikler, yerel halkın sağlığına zarar veren yöntemlerle yakılıyor. Benzer şekilde elektronik atıklar da Afrikalı çocukların elinde, sağlıksız ve tehlikeli koşullarda kobalt gibi değerli metallerin ayrıştırılması için bu ülkelere yollanıyor.

AB’nin çevre düzenlemeleri kendi sınırları içinde gübre ve hormon kullanımını sıkı bir şekilde kontrol altına alırken, Güney Amerika ülkeleriyle yapılan Güney Ortak Pazarı (Mercosur) isimli ticaret anlaşması gibi düzenlemelerle bu standartlar tamamen görmezden geliniyor. Mercosur bloğuna dahil ülkeler (Brezilya, Arjantin, Uruguay gibi), AB pazarına çevre ve tarım standartları açısından gevşek kurallarla üretilmiş ürünler ihraç ediyor. Böylece küçük üretici, ucuza ürün ithal eden tarım tekellerinin elinde köleliğe mahkûm ediliyor.

Ülkenin en büyük çiftçi sendikası FNSEA ve Genç Çiftçiler Sendikası (Jeunes Agriculteurs), Fransa’da tam da bu gündemlerle 18 Kasım günü seksenden fazla noktada eyleme geçti. Kamyonlarla yol kapatmaktan ürünlerin çeşitli devlet dairelerinin önüne dökülmesine kadar çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilen eylemler, ülke gündemine oturdu. Artan enflasyon sebebiyle zaten gıda fiyatlarından şikayetçi olan Fransa’nın emekçi halkı da bu eylemleri destekliyor.

Çiftçilerin, uluslararası tekellere boyun eğmeme mücadelesi haklı bir davadır. Fakat bu davanın kazanabilmesi, dahası gerçekten hem küçük ve orta ölçekli üretim yapan çiftçilerin hem de enflasyon karşısında ekmeği küçülen halkın yararına sonuçlanmasının yolu, çiftçilerin ve Fransa işçi sınıfının el ele verip, kader birliği yapmasından geçiyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2024 tarihli 183. sayısında yayınlanmıştır.