AirBnB müşterilerine ve çalışanlarına çağrı: Filistin’de işgale ve katliama ortak olma! Boykot et! İş bırak! İstifa et!

AirBnB müşterilerine ve çalışanlarına çağrı: Filistin’de işgale ve katliama ortak olma! Boykot et! İş bırak! İstifa et!

Aşağıda Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Filistin Dostları'ndan bir bilişim çalışanı tarafından kaleme alınan, son zamanda adından çokça bahsedilen AirBnB isimli şirketin siyonist işgali meşrulaştıran faaliyetlerini teşhir ettiği ve AirBnB çalışanlarını Filistin'le dayanışmaya çağırdığı bir yazıyı okuyucularımıza sunuyoruz. 

 

Düşünün! Memleketinizi tanklar ve tüfeklerle işgal etmişler. Yıllar içinde sistematik şekilde ailenizi ve arkadaşlarınızı öldürmüşler. Siz dâhil tanıdıklarınızın çoğunu evlerinden sürmüşler. Şehrinizi büyük duvarlar inşa ederek bölümlere ayırmış, özgürce dolaşmanıza izin vermiyorlar. Şehrin içine izinsiz girmek ya da çıkmak yasak. İlaç, gıda, inşaat malzemesi ya da bebek bezi; her şey ancak izinle girebilir şehrinize. Gerçek olamayacak kadar korkunç mu? Uzaya araba gönderdikleri bir çağda olur mu öyle şey? Maalesef. Bunlar işgal altındaki Filistin topraklarında yaşananların sadece ufak bir kısmı.

İşgal edilen evler turistlere kiralanıyor!

İşgalci İsrail’in sistematik saldırıları ve sürgünleri sonucu boşaltılan evlere işgalciler yerleştiriliyor. Buraya kadar belki de hepimizin bildiği bir konu. Ama yeni duyacağınız bir kısım daha var; işgal edilen o evler turistlere kiralanıyor! Ne acı!

1947 yılından bugüne işgalci İsrail’in zulmü sürüyor. Ama bu ev kiralama işi görece olarak yeni bir konu. Hangi hakkaniyet sahibi insan işgal altındaki topraklarda ev kiralamak ister akıl almıyor. İşin daha çirkin kısmı, bu konunun büyük bir kâr kapısı olmasıdır.

Her şey para, para ve daha çok para için!

AirBnB şirketi son zamanda çokça adından bahsedilen bir şirket. Bu şirket, evini günlük kiralayanlar ile ev kiralamak isteyenleri buluşturan dijital bir platform işletiyor. Öyle ufak bir şirket değil, yıllık cirosu 2,6 milyar dolar. Görünen o ki, bu para yetmiyor. AirBnB şirketi Filistin’in Batı Şeria bölgesinde yaklaşık 200 mülkün turistlere kiralanmasına aracılık ediyor. Bu kadar büyük bir şirket için 200 mülk devede kulak!

Aslına bakarsanız Kasım ayında yetersiz ama yine de sevindirici bir gelişme olmuştu. BDS’nin (Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar hareketi) de destek verdiği uluslararası baskılar sonuç vermişti. AirBnB şirketi Filistin’in de dahil olduğu bazı ‘tartışmalı’ bölgelerde faaliyetlerini durduracağını açıklamıştı. Bu karar işgal altındaki tüm toprakları kapsamıyordu ama şirket bu açıklamasını hayata geçirmeden çark etti. Bu çark kararını izah ederken, BDS hareketinin her zaman karşısında olduklarını, İsrail’i boykot etmek gibi bir niyetlerinin asla olmadığını belirttiler. İsrail’e verdikleri desteği anlatırken Tel-Aviv’de kiralanmasına sürekli aracı oldukları 20 bin evi gösterdiler.

AirBnB kararından çark ederken şirin gözükmek için mide bulandırıcı bir karara da imza attı. İşgal altındaki topraklardan elde ettiği gelirleri hayır kurumlarına bağışlayacaklarını açıkladı! Bu ne yaman bir çelişki böyle! Dünyanın en sistematik zulümlerinden birine sessiz kalırken, böyle bir adım… Tam bir ikiyüzlülük! Ne şiş yansın ne kebap!

Siyonist İsrail hayatın her alanında boykot edilmeli!

Gasp edilmiş Filistin topraklarında varlığını sürdüren korsan İsrail boykot edilmeli! Boykot edilmeli ki sistematik şekilde yürüttüğü gasp, şiddet ve kıyım meşruluk kazanmasın. Boykot edilmeli ki gerçekler asla unutulmasın.

İşgal altındaki evler kiralanarak, işgale maddi gücün yanında meşruluk da verilmektedir. Bu evlerin kiralanmasını engellemek, işgali zayıflatır. 15 Mayıs günü, Filistin toprakları işgal altındaki 71. yılına giriyor. AirBnB evlerin kiralanmasına aracı olarak işgali ilerletiyor. Siz de bu boykota destek vermek için, eğer varsa AirBnB hesabınızı kapatın ya da en azından çevrenizdeki insanlara bu durumu anlatın.

En etkili tepkiyi AirBnB çalışanları gösterebilir

Bu faaliyetler dolayısıyla AirBnB’yi boykot etmek gerekli. Ama en etkili boykot, ancak hayatımızın en büyük alanında olabilir. Bu çağrımız bir teknoloji şirketi olan AirBnB çalışanlarınadır. Bu şirket dünyadaki birçok iyi bilişim çalışanını bünyesinde toplamıştır. Mesleklerinde zaten iyi olan AirBnB çalışanlarını bu boykota destek vererek gereken iyi davranışı sergilemeye çağırıyoruz. Çalışanlar yapabiliyorlarsa örgütlü şekilde iş bırakmalı, işgal altındaki topraklarda faaliyetlere son verilmesini talep etmelidirler. Siyonist İsrail tarafından 71 yıldır uygulanan zulüm ve teröre ortak olmayı reddetmek, AirBnB çalışanlarının en doğal hakkıdır. Eğer örgütlenme imkânları olmazsa, bireysel olarak iş bırakarak ve hatta istifa ederek seslerini duyurabilirler. Bu şirkette çalışan bilişimciler dünyanın en büyük teknoloji şirketleri dâhil bir çok büyük teknoloji şirketinde kolayca iş bulabilecek insanlardır. Ancak Filistin halkı için başka bir Filistin yoktur!