2013 krizi en tepeden başladı!

Tofaş’ın açıklaması, Gerçek gazetesi ve sitesinin 2012 boyunca söylediklerinin sarsıcı biçimde doğrulanmasını getiriyor. Gerçek, Türkiye’nin çeşitli nedenlerle hızla bir krize doğru ilerlemekte olduğunu, işten çıkartmaların gündeme geleceğini ısrarla vurguluyor, işçi hareketine bu olasılığa karşı yığınak yapmanın gerekliliği konusunda uyarılarda bulunuyordu. Tofaş’ta olan biten bu öngörü ve uyarının doğruluğunu somut olarak ortaya koymuş oldu.

Dakika bir, gol bir! 2013’ün daha ikinci gününde Koç Holding’e bağlı Tofaş otomobil fabrikasından yapılan açıklamada sayısı 1000’e yaklaşan sözleşmeli işçinin işten çıkartılacağı belirtildi. Fabrika 2013 boyunca iki vardiya çalışacakmış. 2013’ün takvimde ikinci günü, ama ilk iş günü. 1 Ocak tatildi.

Tofaş’ın açıklaması, Gerçek gazetesi ve sitesinin 2012 boyunca söylediklerinin sarsıcı biçimde doğrulanmasını getiriyor. Gerçek, Türkiye’nin çeşitli nedenlerle hızla bir krize doğru ilerlemekte olduğunu, işten çıkartmaların gündeme geleceğini ısrarla vurguluyor, işçi hareketine bu olasılığa karşı yığınak yapmanın gerekliliği konusunda uyarılarda bulunuyordu. Tofaş’ta olan biten bu öngörü ve uyarının doğruluğunu somut olarak ortaya koymuş oldu. Kriz, Türkiye’ye en büyük sermaye grubu yoluyla, Koç Holding’le giriş yaptı!

Tofaş’ın açıklamasında işten çıkartmaların nedeni olarak Avrupa’da kriz dolayısıyla otomobil talebinin gerilemesi gösteriliyor. 2012’de Avrupa’ya satışların darbe yediği, 2013 için siparişlerin geçmişe göre sınırlı olduğu belirtiliyor. Gerçek, Avrupa’da yaşanan krizin Türkiye’yi vurmasının kaçınılmaz olduğunu döne döne anlatmaya çalıştı. Şimdi bu krizin doğrudan etkileri ortaya çıkıyor. Yarın Avrupa krizi Türkiye ekonomisini başka biçimlerde de etkileyecek. Avrupa’nın krizi derinleştikçe yabancı sermaye girişi azalacak, Türkiye’deki Avrupa bankaları (HSBC, ING vb.) veya Türk bankalarının Avrupalı ortakları (Fransız Paribas, İtalyan Unicredito, İspanyol BBVA vb.) iflasa sürüklendikçe Türk bankacılık sistemi sarsılacak. Avrupa’dan turist girişleri azalacak. İşçi dövizi girişi yavaşlayacak. Türkiye çok ciddi bir kriz dönemine giriyor.

İşçi çıkartmalarına karşı sendikalar derhal harekete geçmeli. Yüz binlerce, milyonlarca işçinin işini yitirmesi ihtimaline karşı bir barikat örmek gerekiyor. Kimse “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” demesin. Hepimizin kaderi birbirine bağlı. İşçi çıkartmaların yasaklanması gerekiyor!

Tofaş’ta örgütlü gerici sarı sendika Türk Metal’in ilgili şube başkanı demeç vermiş, şöyle diyor: “2013 yılında Fransa, İtalya, Yunanistan bölgesinden yıllık 50 bin araba kaybettik. Bu yıl için 230 bin araç siparişimiz var. Siparişler düştüğü için çıkarmalar oldu. Sözleşmeli alınan ve askerlik yapmayanlar çıkarıldı. Bugün sözleşmelilere telefon edilmeye başlandı. Telefonda sözleşmelerinin uzatılmayacağı tebliğ edildi.” Şuna bakın: “kaybettik”, “siparişimiz var”, “tebliğ edildi”. Behey şuursuz! Babanın fabrikasından mı söz ediyorsun? Sen Tofaş’ın “insan kaynakları” sorumlusu musun, sendikacı mı?

Türkiye işçi sınıfı bu asalaklardan, bu patron yalakalarından, bu mücadele kaçkınlarından kurtulmak zorunda. Haydi Birleşik Metal, görev başına!