Kocaeli Kadın Platformu’ndan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemi

Kocaeli Kadın Platformu’ndan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemi

Kocaeli Kadın Platformu, İzmit Merkez’de saat 18.30’da bir eylem gerçekleştirdi. Araçlara kapalı olan yürüyüş yolu boyunca yaşam zinciri kuran kadınlar, en gür sesleriyle “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Kadın, yaşam, özgürlük!”, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz!” sloganlarını haykırdı. Çeşitli yaş gruplarından katılım sağlayan Kocaeli sakini kadınlar, üzerlerinde geçtiğimiz senelerde katledilmiş Ecem Balcı, Şule Çet, Emine Bulut ve daha birçok kadının isminin olduğu pankartlar taşıdı. Sabri Yalım İnsan Hakları Parkı’na basın açıklaması yapmak üzere sloganlar, zılgıtlar ve ıslıklar eşliğinde yürüdüler. Yürüyüş esnasında sokaktaki insanlardan eyleme oldukça yoğun bir destek geldi.

Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor!

Basın açıklamasını Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi Kadın Sekreteri Sibel Yılmaz okudu. Kadınlar, mücadelenin simgesi Mirabal kardeşler ile geçtiğimiz günlerde Şili’de ve Suriye’de işkence edilerek öldürülen Daniela Carrasco ve Hevrin Halef’i anarak programa başladı. Güvencesiz yaşama ve işsizliğe mahkum edilen kadınların yüzyıllardır mücadeleleriyle sağladıkları kazanımların, günümüzde ayaklar altında olduğunu vurguladılar. Erkek egemen sistemin, cinsiyetçi medya ve siyasi iktidarın ayrımcı tutumundan yararlanarak kadınların boşanma hakkı, eşit işe eşit ücret hakkı ve diğer sosyal/ekonomik haklarını gasp ettiğinin altı çizdiler.

Kadın cinayetleri politiktir!

Tüm mekanizmalarıyla suç ittifakı kuran devletin, yasal yollarla şiddete karşı mücadele etmeye çalışan kadınlara söylediği “başka karakola git”, “bu şikayetten bir şey çıkmaz”, “sığınakta yer yok” gibi klişe cümlelerini vurguladılar. Ekonomik kriz ve git gide artan işsizlik koşullarında iş bulamayan ve şiddete maruz kalan yüzlerce kadının, devlet tarafından yeterli istihdam sağlanmayıp, gereken koruyucu önlemler alınmadığı için açlığa ve ölüme mahkum edildiğini belirttiler.

İstibdada karşı kadınlar el ele!

Kadınların dayanışma ile daha korkusuzca ve daha rahat nefes alabileceği, daha eşit, daha özgür; kimsenin kimliğinden, konuştuğu dilden ötürü şiddete maruz kalmayacağı bir dünya kurmak için çağrı yaptılar. Çağrının ardından “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz! Yaşasın kadın dayanışması!” sloganları eşliğinde eylem sona erdi. Eyleme katılan kadınlar, mücadelenin bitmeyen coşkusuyla alandan ayrılmadan önce “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa!” sloganını bir kez daha haykırdılar.