İstanbul’da ve Ankara’da 8 Mart meydanlarından yükselen ses: İstibdada, sömürüye, şiddete ve emperyalizme emekçi kadınlar en öne!

İstanbul ve Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle DİP, Eşitlik, FKF’li Kadınlar, İKD, İKDD, Kadınlar Direnişte, Kırmızı Gazete, Kadın Meclisleri ve Sosyalist Kadın Hareketi “Şiddeti, sömürüyü bitireceğiz! Eşit, özgür yaşayacağız!” şiarıyla ortak bir miting örgütledi. 6 Mart Pazar günü İstanbul’da Kadıköy, Ankara’da ise Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemlerde katılım da coşku da yüksekti.

İstanbul’da emekçi kadınların damgası, istibdada ve emperyalizme karşı mücadele çağrısı

DİP’li Kadınlar’ın “Sömürüye, şiddete, istibdada ve emperyalizme karşı emekçi kadınlar en öne! Pankartıyla katıldığı mitingde mücadele coşkusu alana damgasını vurdu. Mitingin örgütleyici olan tüm kurumlardan kadınların konuşmalarının ana vurgusu sömürüye ve şiddete karşı örgütlü mücadele çağrısı, kadınların koşullar ne olursa olsun haklarını savunmaktan, dayanışmayı yükseltmekten vazgeçmedikleri ve vazgeçmeyecekleri oldu.

Kurum temsilcilerinden önce mitingde ilk sözü kadın cinayetinde yaşamını yitiren Muhterem Evcil’in ablası Çiğdem Evcil aldı. “Acımız büyük ama mücadelemiz daha büyük” diyerek tüm kadınları selamladı. Şiddete karşı yükselen bu sesin ardından kürsüye Çerkezköy’de Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendiği için işten atılan ve 19 gündür direnen PAS South işçisi kadınlar aldı. PAS South patronuna seslenerek sendikayı kabul edene kadar mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini, pes etmeyeceklerini ifade etti.

PAS South işçisi kadınlar İstanbul Kadıköy'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginde!

Devrimci İşçi Partili Kadınlar adına konuşma yapan yoldaşımız Armağan Tulunay da konuşmasına Pas South işçisi kadınları selamlayarak başladı. Ekonomik krizin derinleştiği, hayat pahalılığın her geçen gün arttığı ve bu olumsuzlukların bedelinin yine kadınlara ödetildiğini vurgulayarak kadınları mücadeleye ve örgütlenmeye çağırdı. Kadınların kazanımlarına sürekli olarak saldıran, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne de nafaka hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizin altını çizdi. Bütün bunların yanında bir de savaşla karşı karşıya olduğumuzu, savaşın bedelini en ağır şekilde kadınlar ödediği için kadınların her zaman barış istediğini ama bugün barış istemenin yetmediğini, barışın temennilerle gelmediğini ifade etti. Bugün emperyalizmin ve NATO’nun saldırganlığı sonucu bir üçüncü dünya tehdidi ile karşı karşıya olduğumuzu ve bu tehdidin ancak onların yenilgisi ile ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Kadınların eşit, özgür ve güvende yaşayacakları bir dünya için verilen mücadelenin emperyalizme karşı verilecek mücadeleden, Türkiye’nin NATO’dan çıkması ve NATO’yu yıkmak için verilecek mücadeleden ayrı düşünülemeyeceğini söyledi. Yaşasın 8 Mart yaşasın Ekmek, Gül ve Hürriyet mücadelemiz diyerek sözlerine son verdi.

Eylem mitingi örgütleyen ve katılan tüm kurumların konuşmalarının ardından halaylarla, sloganlarla son buldu.

İstanbul 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi / Kadıköy

Ankara’da kadınların örgütlü gücü ve dayanışması istibdadın baskısını boşa çıkardı, emekçi kadınların sesi 8 Mart alanında yankılandı!

Ankara’da Sakarya Meydanı’nda DİP, Eşitlik, FKF’li Kadınlar, İKD, Kadınlar Direnişte, Kadın Meclisleri ve Sosyalist Kadın Hareketi’nin birlikte örgütlediği eylem, istibdadın baskısı ile karşılaştı, polis saldırısı sonucu 7 kadın gözaltına alındı. Bu saldırıya rağmen dayanışmayı yükselterek bir araya gelen kadınlar eylem haklarına sahip çıktı, istibdadın gerçek yüzü bir kez daha kendini göstermiş oldu.

İstanbul’da aynı saatlerde düzenlenen eylemde de yankılanan “gözaltılar serbest bırakılsın” talebini Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için biraraya gelen kadınlar hep bir ağızdan haykırdı. Kurum temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda sermayenin, istibdadın baskılarına rağmen, kadınların mücadeleden vazgeçmeyeceği, her koşulda mücadele eden kadınların sesini kısmaya kimsenin gücünün yetmeyeceği vurgulandı.

Devrimci İşçi Partili Kadınlar adına mitinge katılan kadınları selamlayan yoldaşımız bu mücadelenin o an o alanda bulunan kadınlardan çok daha büyük olduğunu ifade etti ve “Bizim arkamızda dokuma işçisi kadınlar var. 1917’de çarlık istibdadını yıkan devrimin yolunu açan kadınlar var. Bizim arkamızda her gün bir fabrikadan gelen direniş var” dedi.  Konuşmasına “bütün bunlar erkek egemen kapitalist düzeni, istibdadı, emperyalizmi ve NATO’yu yıkacak, yerle bir edecek” diye devam eden yoldaşımız sözlerini “yaşasın 8 Mart! Yaşasın emekçi kadınlar günü” sloganıyla bitirdi.

Ankara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi / Sakarya