Tuzla Chen Solar’dan metal işçisi bir kadın: “Bütün çiçekleri koparabilirler ama baharın gelişini engelleyemezler!”

Tuzla Chen Solar’dan metal işçisi bir kadın: “Bütün çiçekleri koparabilirler ama baharın gelişini engelleyemezler!”

Merhaba,

Ben Tuzla Deri Sanayide bulunan Çin menşeili Chen Solar fabrikasında çalışan metal işçisi bir kadınım. Çalışma hayatım 14 yaşında mahallede, merdiven altı denilebilecek bir tekstil atölyesinde başladı. Sınıf mücadelesini, işçi haklarının ne olduğunu, ne kadar sömürüldüğümüzü ancak sendikalı bir yerde çalışmaya başladığımda öğrendim. Öncesinde patronun ağzına bakardık, kaçta çıkacaksın derlerse o zaman işten çıkardık, patron ne derse onu yapardık. İlk defa örgütlü bir yerde çalışmaya başladığımda işçinin sözünün geçtiğini gördüm.

Chen Solar sendikalı değilken amirinden müdürüne biz ne zaman koşullardan şikâyet etsek bize kapıyı gösterir, beğenmiyorsan git derlerdi. Herkes fabrikaya çok tepkiliydi. Bir gün bu tepkilerden dolayı toplantı yaptılar, ben orada söz alıp zam talep ettim. Kabul etmediler, Çinlilerin çalışma koşulları bu dediler. O noktadan sonra aklımıza artık sendikalı olmak, örgütlenmek geldi. Daha önce çalıştığım yer sendikalıydı, oradan Birleşik Metal İş Sendikasını biliyordum. Şubeyi arayınca fabrikada örgütlenme yapanlar olduğunu öğrendik. Bütün süreç çok gizliydi, örgütlenmeye başladık. Bütün vardiyalarda üye yapmak için çalıştık. İnsanlara haklarını anlattık, amir baskısını kırmaya çalıştık.

Fabrikamız kadın ağırlıklı bir fabrikaydı. Bizim vardiyada o zaman 24 kişi çalışıyordu, 18’i kadın işçilerden oluşuyordu. Kadın işçiler örgütlenmede ön plandaydı. Bir gün üç arkadaşımızın işten çıkartıldığını öğrendik. Bunlar öncü işçilerdi. Onlar çıkarılınca iş bıraktık. Vardiyamızı örgütleyip üretimi durdurduk. Müdürün yanından başımız dik sloganlarla dışarıya çıkışımızı hiç unutmam, sloganlarla yürüdük dışarıda eyleme devam ettik. Eylemde de kadınlar en öndeydi. Şube başkanımız geldi ve patronla görüştü. Biz dik durduğumuz, birlik olduğumuz için sendikayı kabul edip arkadaşlarımızı geri aldılar. İşçi kadınlar sayesinde, kadınlar en önde durduğu, korkmadan örgütlendiği için, işten atılmayı bile göze alıp elini taşın altına koyduğu için sendikalı olduk. Örgütlendik ve başardık! Emekçi kadınlar olarak öne çıkıp örgütlendiğimizde başaramayacağımız hiçbir şey yok. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm emekçi kadınlara mesajım: “Bütün çiçekleri koparabilirler ama baharın gelişini engelleyemezler!”

Tuzla Chen Solar’dan metal işçisi bir kadın

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2024 tarihli 174. sayısında yayınlanmıştır.