İstanbul İkitelli’de Gerçek gazetesi okur toplantısı: "Ekmek ve hürriyet kavgası seçimleri beklemez!"

İstanbul İkitelli’de Gerçek gazetesi okur toplantısı gerçekleştirildi

Devrimci İşçi Partisi, İkitelli bürosunda 13 Şubat Pazar günü Gerçek gazetesi okur toplantısı düzenledi. Etkinliğe İkitelli’nin emekçi halkı ile çeşitli bölgelerden işçiler ve 95 günlük grevini yeni sonlandırmış Bakırköy Belediyesi işçileri katıldı. 

Etkinlik, Bakırköy Belediyesi işçileri ve Ocak ayının sonundan itibaren başlayan fiili grevleriyle ülkenin gündemine oturan hakkını grevle, işgalle arayan kurye, depo ve metal işçilerinin selamlanması ile başladı. Sunuma geçilirken Gerçek gazetesinin bir işçi gazetesi olduğu, ilk bölümlerinin tümüyle işçi mektupları ve fabrikalardan haberlerden oluştuğu vurgulandı. “Ekmek ve hürriyet kavgası seçimleri beklemez!” manşetli Şubat sayısının ana başlıkları ekonomik krize karşı işçilerin fiili mücadeleleri ve seçim siyasetindense hürriyet mücadelesinin fabrikalarda, sokakta verilmesi gerektiğine ilişkindi.

Bağımsız sosyalist bir odak kuralım!

“Sermayeden, devletten ve emperyalizmden bağımsız bir sosyalist odak” kurulması çağrısı yer alan Devrimci İşçi Partisi Merkez Komitesi bildirisi üzerinde duruldu. Seçimlerin zamanının belirsiz olduğu, hakkını söke söke almanın ise zamanının olmadığı, işçilerin ancak fiili mücadeleleriyle haklarını aradıklarında kazanabilecekleri ifade edildi. 12 Şubat akşamı yayımlanan Millet İttifakı ve ittifakın başını çeken Kılıçdaroğlu’nun davet ettiği Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal’ın da yer aldığı fotoğraf, katılımcıların da dahil olduğu bir tartışma içerisinde ele alındı. İstibdada karşı kurulacak muhalefet bloğunun işçi sınıfı ve emekçi halka bir umut veremeyeceği, içine sürüklenen ağır ekonomik krizden emekçi halk lehine bir çıkış sunamayacakları üzerine tartışmalar yapıldı.

Bakırköy Belediyesi işçileri deneyimlerini aktardı

Gazetenin sunumunun ardından toplantı alınan sözlerle devam etti. İlk olarak 95 gün boyunca yağmur çamur demeden Bakırköy Belediyesi önünde grevlerini sürdürmüş belediye işçileri söz aldı. Belediye işçileri Belediye yönetimi ile Belediye-İş sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin hiçbir kazanım içermediğini, sendika yönetimi tarafından sürecin genel merkeze bırakılarak hatalı yürütüldüğünü, işçi iradesinin belediye yöneticileri tarafından gözetilmeyerek planlanan eylemlerden işçi temsilcilerinin dahi haberdar edilmediği vurguladı. Gerçek okurları sözleşmenin bu şekilde imzalanmasının sebeplerini tartıştı. Bir dahaki grev sürecinde işçi iradesinin egemen kılınması için yapılabileceklerin konuşulduğu sırada sendikalara üye olmanın yetmeyeceğini anbean işçi denetimi sağlanması gerektiği ifade edildi.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü için 6 Mart’ta Kadıköy’deyiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken ekonomik kriz ve salgın döneminin en ağır yükünü çeken emekçi kadınlar da okur toplantısının gündemindeydi. İstibdad rejimin kadın düşmanı politikalarının bir yenisi olan nafaka hakkının kısıtlanmasını içeren yasaya neden karşı çıkılması gerektiği, medyada yürütülen nafaka karşıtlığının aslında gerçeği yansıtmadığı üzerinde duruldu. Siyasi partiler ve kadın örgütleri tarafından 6 Mart’ta Kadıköy Rıhtım’da gerçekleştirecek “şiddeti ve sömürüyü bitireceğiz” şiarlı eyleme mahallenin tüm emekçi kadınları davet edildi.

Memleketin siyasi ve ekonomik gündemi, sosyalistlerin bugünden itibaren yapması gerekenler hakkında alınan sözler ve etkinlik devamında yürütülen tartışmalar sonrasında okur toplantısı sona erdi.