Tuzla Chen Solar’dan bir işçi: Birlik olarak kazanmayı öğreniyoruz

Birlik olarak kazanmayı öğreniyoruz

Dostlar merhaba, fabrikamızda son aylarda sürekli bir hareketlilik mevcut. Geçtiğimiz ay birtakım taleplerimizin karşılanmaması üzerine üretimden gelen gücümüzü kullanarak taleplerimizin büyük çoğunluğunu kabul ettirmiştik. Bu ay yaşadığımız sıkıntı ise sadece bizim fabrikamızda değil, Türkiye’nin dört bir köşesinde bütün fabrikalarda yaşandı. Bahsettiğim sorun doğalgaz tedarikinde yaşanan sıkıntı sonucu OSB’lerde oluşan elektrik kesintisi. Bizim fabrikamızda 3 gün boyunca elektrik kısıtlı olarak kullanıldı. Yani makinalar çalışmadı, üretim durdu. Patron ise bizi 3 gün boyunca aralıksız bir şekilde temizlik yapmak üzere fabrikaya çağıracağını duyurdu. Biz de fabrikamızda hiçbir ısıtıcı sistemin olmadığını, üretim varken fırınlar sayesinde üretim alanının ısındığını fakat üretim yokken çalışmanın sağlığımızı tehdit edeceğini ilettik. Fakat patron tamamen keyfi bir şekilde 3 gün boyunca temizlik yapılacağı konusunda ısrarcı davrandı.

Elektriklerin kesildiği ilk gün gece vardiyasında sendikamızın aldığı karar doğrultusunda makul bir temizlik yaptıktan sonra içerisi soğuduğu gibi klimalı bir alan olan yemekhaneye inerek vardiya bitene kadar orada bekledik. Gündüz vardiyasına gelen arkadaşlarımız ise hatları yarım saat kontrol edip eksik kalan temizlikleri tamamladıktan sonra yemekhaneye inerek orada beklediler. Bir aşamada patron toplamda 2 vardiyanın 1’er gün temizlik yapmasının yeterli olacağını ve sonrasında 1 gün de yemekhanede eğitim verildikten sonra 1 gün idari izin verileceğini sendika temsilcilerine iletti. Fakat bu aşamaya gelene kadar söylenen işi yapmayıp yemekhanede iş durdurduğumuz için bizlere tutanak tutuldu. İşten çıkarma tehditleri iletildi. Fakat biz teslim olmadık. Birlik olduğumuz sürece, omuz omuza durduğumuz sürece bir arkadaşımızın dahi kılına bile zarar veremeyeceklerini biliyorduk. Kendinden çok emin bir şekilde 72 saat soğukta temizlik yapılacak diyen patron bizim kararlı duruşumuz sonucunda toplamda 12 saatlik temizliğe razı olmak durumunda kaldı.

Geçen ay fabrika komitemizin Gerçek gazetesine yazdığı mektupta söylediğimiz gibi yavaş yavaş öğreniyoruz yoldaşlar. Adım adım her mücadele bilincimiz keskinleşiyor. Mücadele etmeden en ufak bir hakkın dahi alınamayacağını her geçen gün daha iyi anlıyoruz. O yüzden en gür sesimizle hak verilmez alınır diye bağırıyoruz.

Tuzla Chen Solar’dan bir işçi

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2022 tarihli 149. sayısında yayınlanmıştır.