Smart Solar işçileri sendikalarıyla bir araya geldiler: Anayasal hakkımız tanınana kadar pes etmeyeceğiz!

Smart Solar işçileri sendikalarıyla bir araya geldiler: Anayasal hakkımız tanınana kadar pes etmeyeceğiz!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Smart Solar fabrikası işçileri düşük ücretler ve baskılara karşı Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube’sinde örgütlenmiş ve geçtiğimiz yılın Aralık ayında Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almışlardı. İşçilerin anayasal haklarını kullanarak sendikalaşmasına karşı patron yetkiye itiraz ederek işçilerin haklı mücadelesini uzatma yoluna gitti.

Bu duruma karşı aylardır kazandıkları sendikalaşma haklarını toplu sözleşme ile taçlandırmak isteyen Smart Solar işçileri ile DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Birleşik Metal-İş sendikasının diğer yöneticileri Gebze’de bir araya geldi.

250’yi aşkın işçinin katıldığı bilgilendirme toplantısı BMİS Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çifci’nin konuşması ile başladı. Çifci, Smart Solar fabrikasında örgütlenmenin aslında uzun yıllara dayandığı ancak patronun mahkeme yoluyla ertelediği bu haklı mücadelemizi başarıya ulaştırmak için bir yol haritası belirlemek için bugün bir araya gelinmesinin mühim olduğunu belirtti. Selçuk Çifci’nin konuşmasından sonra sözü Adnan Serdaroğlu aldı.

Serdaroğlu konuşmasında “Smart Solar’da işçilerin örnek bir birlikteliğinin olduğunu bir kez daha görmüş olduk ancak patronun anayasal hakkımız olan sendika örgütlülüğünü tanımaması sonucunda bu mücadelenin uzadığının farkındayız.” dedi. Konuşmasında HT Solar fabrikasında yapılan son sözleşmenin ne kadar başarılı olduğuna değinirken aynı başarının Smart Solar’da da yakalanacağını belirtti.

Konuşmalardan sonra söz sırası işçilere geçti. Smart Solar fabrikasında bir işçi daha önce atıldığı ama mahkeme kararıyla geri döndüğünü belirtirken “Keşke o zor günlerde de bu mücadeleyi verseydik, şimdi kendimi daha güçlü hissediyorum.” dedi. Bir başka işçi söz alırken konuşmasında “Patronumuza her ay milyonlar kazandırırken bu ücretleri ve çalışma koşullarını kabul edecek miyiz?” diye sorarak işçilerden hep bir ağızdan “Hayır!” cevabını almasıyla salonda işçilerin göstermiş olduğu birlikteliğe ve coşkuya teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Konuşmalar işçilerin “İnadına Sendika İnadına DİSK!”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek!” sloganları ve coşkulu alkışlarla kesilirken Smart Solar işçilerinin bu mücadeleyi kazanmak için büyük bir birliktelik içinde olduğu bir kez daha görüldü.

Konuşmalardan sonra soru cevap kısmına geçilerek işçilerin soruları sırasıyla yanıtlandı. Adnan Serdaroğlu ve Selçuk Çifci’nin işçilerin sorularını yanıtlamasıyla toplantı sona erdi. İşçilerin birliğini gören Smart Solar patronu toplantının ertesi günü, işçilere Temmuz ayında zam yapacağını duyurdu. Fakat Smart Solar işçileri sadaka değil sendika hakkı ve toplu sözleşme istediklerini dile getiriyor. Smart Solar’da toplu sözleşme imzalanana kadar Smart Solar işçileri mücadeleden vazgeçmeyecek.