Sefalet ücretlerine ve grev yasaklarına karşı Tüpraş’ta ekmek ve hürriyet mücadelesi başlıyor!

Sefalet ücretlerine ve grev yasaklarına karşı Tüpraş’ta ekmek ve hürriyet mücadelesi başlıyor!

Koç Holding’e ait Tüpraş’ta 4 rafineride çalışan toplam 4.300 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Ocak ayının sonunda başladı. 2019-2021 yıllarını kapsayan geçtiğimiz TİS dönemi Tüpraş’ın en kötü sözleşme dönemi olmuştu. Tüpraş işçisinin taleplerini kabul etmeyen Koç Holding’in imdadına Yüksek Hakem Kurulu (YHK) yetişmiş, işçilerin rafinerilerdeki eylemlerinin dördüncü gününde sermayeden yana “hakem”lik yapmıştı.

2022 yılındaki sözleşmede, Petrol-İş sendikasının Aralık ayında hazırladığı taslakta zam talebi %37 olarak belirlenmişti. Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandıktan sonra işçilerden de gelen yoğun talep üzerine taslak revize edildi. Yeni taslakta talep edilen zam oranı %50’ye çıkarıldı, fakat gerçek enflasyonun %80’leri geçtiğini göz önünde bulundurduğumuzda bu talep Tüpraş işçisinin alım gücünün çok altında kalıyor, dahası geçtiğimiz dönem TİS ile oluşan kayıplarını gidermiyor.

Tüpraş işçisinin saat ücreti İzmir Aliağa’da bulunan aynı işkolundaki dört rafineri (Petkim, Star, Ravago) arasında en düşük olanı. Üstüne bir de geçtiğimiz dönem toplu iş sözleşmesinde Tüpraş işçisinin mazeret izni, vardiyalı çalışma sisteminin değiştirilmesi, haftalık çalışma saatlerinin yükselmesi gibi birçok hakkı YHK eliyle tırpanlanınca 2022 yılındaki sözleşme işçiler için büyük önem taşıyor. Ayrıca düşük olan kök ücretlerin yükselmesi Tüpraş işçisinin sözleşmedeki en önemli talebi.

Tüpraş sözleşmeleri bir yanıyla işçilerin ekmeklerini büyütmek için Koç Holding’e karşı verdikleri ekmek mücadelesi iken bir yandan da Tüpraş’ın iktidar tarafından grev yasağı kapsamında tutulmasına karşı bir hürriyet mücadelesi niteliği taşıyor. Grev yasaklarında rekor üstüne rekor kıran AKP istibdadına karşı işçi sınıfının grev hakkını yeniden kazanması yolunda Tüpraş sözleşmeleri önemli bir yerde duruyor. İşte bu yüzden devletin her türlü maddi desteğini, kurumunu arkasına alarak işçinin ekmeğine, alınterine göz diken patronlara ve onların istibdadını işçiye uygulayan iktidara karşı Tüpraş işçisinin mücadelesi tüm işçi sınıfının mücadelesidir.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2022 tarihli 149. sayısında yayınlanmıştır.