Purmo işçisi grevle kazanacak!

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Purmo Group fabrikasında 8 Mayıs’ta başlayan grev kararlılıkla sürüyor. Finlandiya sermayeli şirketle işçilerin örgütlü olduğu Birleşik Metal-İş sendikası arasında, 9 Ocak’tan bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patron tarafının uzlaşmaz tavırları ve işçilerin talebinden oldukça uzak teklifleri sonucunda görüşmeler tıkandı.

Patron tarafı TÜİK’in ısmarlama enflasyon rakamlarını referans alarak ilk 6 ay için son olarak yüzde 72 teklif etti. Purmo işçilerinin talebi ise ücretlerinin enflasyona ezilmeyeceği bir sözleşmeye imza atmak. İşçiler bu doğrultuda Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) rakamlarını referans alarak yüzde 120 zam talep ediyor.

Ege bölgesinde son iki ay içinde, yine Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu Gates ve Ergün Hidrolik (Power Packer) fabrikalarında grev iradesinin ortaya konmasıyla kazanılan sözleşmelerden öğrenen ve mücadelesine güç alan Purmo işçileri de “Hak verilmez alınır” diyerek üretimden gelen gücünü kullanmayı seçti ve grev dedi!

8 Mayıs’ta başlayan grev birinci ayına yaklaşırken ilk günkü kararlılığıyla devam ediyor. Grev çadırında işçilerle sohbet eder görünüp moral bozmaya, grev iradesini kırmaya çalışan polise rağmen üretimden gelen gücünü kullanarak üretimi durduran işçiler talepleri karşılanıncaya dek mücadeleden geri adım atmamakta kararlı!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2024 tarihli 177. sayısında yayınlanmıştır.