Metal işçileri ek zam istiyor! MESS’ten hakkımızı almak için işgal, grev, direniş!

Metal işçileri ek zam istiyor! MESS’ten hakkımızı almak için işgal, grev, direniş!

Asgari ücret görüşmeleri başladı. Açlık sınırının Türk-İş’e göre 7.786 lira, Birleşik Kamu-İş sendikasına göre ise 8.650 lira olduğu bir ortamda asgari ücretin de bu rakamlara yakın bir yerlere çıkması bekleniyor. Asgari ücret adı üstünde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde sigortalı çalışan bir işçinin alabileceği en düşük ücreti temsil ediyor. Fakat Türkiye’de çalışanların %46’sı asgari ücret ve altına çalışıyor. Özellikle sendikasız fabrikalarda asgari ücret ve civarı ücretler ortalama ücret haline geldi.

Sendikalı işçilerin ücretleri de son yıllarda asgari ücret seviyelerine yaklaştı. 6 aylık enflasyon zamları TÜİK’in yalan enflasyon verilerine göre yapıldığı için ücretler oldukça erimiş durumda. Ocak ayında yapılacak asgari ücret zammıyla birlikte sendikalı işçilerin de büyük bir çoğunluğu asgari ücret veya civarı seviyelere gelmiş olacak. Geçmişte toplu sözleşme görmüş işçi ile fabrikaya yeni giren işçilerin ücretleri eşitlenmiş olacak. Özellikle MESS’e bağlı fabrikalarda grev yasağı tehdidiyle imzalanan sözleşmeler metal işçilerini sefalete mahkûm etmiş durumda. Burada büyük bir tezatlık var. Çünkü MESS’e bağlı fabrikaların birçoğu aynı zamanda Türkiye’nin en çok kâr eden sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Fakat bu kârları sömürülen emekleriyle var eden metal işçilerinin payına sefalet düşüyor.

Asgari ücret zammı MESS’e bağlı fabrikalarda tüm işçilere yansıtılsın

Aynı sektörde çok daha küçük ölçekli fabrikalarda münferit toplu sözleşmeler imzalayan fabrikaların durumu ise çok farklı. Bu fabrikalarda, örgütlü işçiler üretimden gelen güçlerini kullanarak çok daha yüksek oranda zamlar alıyorlar. Tabii onlar da TÜİK’in yalan enflasyon rakamları ile 6 aylık zamlar aldıkları için en sonunda asgari ücret zammı ile asgari ücrete yaklaşıyorlar. Fakat son dönemde Gebze bölgesinde emsal bir sözleşme imzalandı. Birleşik Metal-İş sendikası Gebze 1 no’lu şubesinde örgütlü Chen Solar fabrikasında Ekim ayında imzalanan sözleşmede asgari ücret koruması kazanıldı. Bu maddeye göre asgari ücret %45’ten fazla zam alırsa, %45’in üzerindeki her zam Chen Solar’daki bütün işçilere de yansıtılacak. Chen Solar’da ortalama saat ücreti 55 lira civarında. MESS fabrikalarında ise bu rakam çok daha düşük. Bu sebeple belirlenen oranlar değişebilir. Fakat yöntem doğrudur. Elimizde emsal bir sözleşme de varken bu yöntemin MESS fabrikalarında da uygulanması için mücadele şarttır.

MESS’in dayattığı ezberleri bozalım! Tek çözüm saat ücretine ek zam!

“MESS sözleşme dışında saat ücretine zam yapmaz” ezberini bozmamız gerekiyor. Yıllardır MESS’in ve onun düzeninin belirlediği sınırlar içinde grevsiz sözleşmeler imzalıyoruz. MESS’e bağlı fabrikalarda sözleşme haricinde saat ücretlerine zam yapılmasının önünde yasal hiçbir engel yoktur. Fakat MESS bunu kendisi vermeyecektir. Geçmiş sözleşmeler her ne kadar grev yasaklarının gölgesi altında imzalanmış olsa da o sözleşmelerde alınan her bir kuruş özellikle Gebze bölgesinde Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikalardaki işçilerin gösterdiği grev iradesi sonucunda alınmıştır. Aynı şekilde 2015 yılında Renault’da Tofaş’ta ve daha pek çok fabrikadaki işgalli grevler metal sektöründeki MESS düzenini derinden sarsmış, bu mücadelelerin patronların ve sarı sendikacıların yüreğine saldığı korku kazanımlara vesile olmuştur. Bugün de saat ücretimize istediğimiz ek zammı ancak ve ancak bu iradeyi göstererek alabiliriz.

Örgütlü işçiler olarak her sene Ocak ayında yapılacak asgari ücret zammının yaşam standartlarımızı belirlemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Sendikalı, örgütlü işçi hakkını söke söke almasını bilen işçidir. Kaderini ne iktidara ne de patronlara bırakır. Sendikalı, örgütlü işçi kaderini kendi ellerine almıştır. Gün asgari ücret kaç olacak diye bekleme günü değildir. Beklemenin sonu metal işçilerinin giderek asgari ücretliye dönüşmesidir. Dolayısıyla saat ücretine zam şarttır. Başka türlü ödemeler günü kurtarır gibi gözükse de asgari ücrete doğru gidişin devam etmesi anlamına gelecektir. Gün gerekirse işgal, grev, direniş diyerek MESS’in zincirlerini kırma günüdür!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2022 tarihli 159. sayısında yayınlanmıştır.