Kromevye’de sendika düşmanlığına ve mezhepçiliğe geçit yok!

Kromevye’de sendika düşmanlığına ve mezhepçiliğe geçit yok!

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Kromevye fabrikasında çalışan Besra Demir, fabrika yönetimi ve ustabaşı tarafından kendisine yapılan mobbing, mezhepçilik ve sendika düşmanlığına karşı çıktığı için fabrika yönetimi tarafından işten çıkartıldı.

Kromevye fabrikasında yetkili olan Birleşik Metal-İş sendikası, kovulan işçinin işe geri alınması, sendika düşmanlığı ve mezhepçilik yaparak işçileri bölmeye çalışan yöneticilerin baskılara ve sendika düşmanlığına son vermesi için 25 Aralık Pazartesi günü fabrika önünde direnişe başladı. Kromevye fabrikasında çalışan işçiler, mesai giriş çıkışlarında, yemek ve çay molalarında, “Atılan işçi geri alınsın!”, “Ekmeğe uzanan eller kırılsın!” sloganları ile kapı önüne gelerek arkadaşlarına destek oluyor.

Kromevye işçileri: Sendikayı mücadeleyle getirdik, arkadaşımızı mücadeleyle işe geri aldıracağız!

Kromevye fabrikasında çalışan işçiler, 2022 yılında kötü çalışma koşulları, düşük ücretler ve yöneticiler tarafından yapılan baskılara karşı Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenmiş, çoğunluk sağlanıp yetki alındıktan sonra, patron 5 öncü işçiyi işten atmıştı. 2022 yılında fabrika önünde sendikal hakları ve atılan işçilerin geri alınması için direnişe geçen işçiler, verdikleri mücadeleyle Kromevye patronuna diz çöktürüp, atılan işçileri işe geri aldırmış ve sendikaları öncülüğünde toplu sözleşme imzalamıştı.

Kromevye işçileri sendikal haklarını ve toplu sözleşmelerini baskılara, işten atmalara, patronun tehditlerine boyun eğmeyerek imzalamıştı. Kromevye patronu ve yöneticileri, işçilerin birliğini bozmak ve içeride sendika üyesi işçilerin sayısını azaltmak için yeni alınan her işçiye sendikaya üye olmayacağına dair kâğıtlar imzalatmaya, işçiler arasında mezhepçilik ve ırkçılık ile ayrımlar yaratmaya, mobbing ile sendikadan istifaya zorlamaya devam etmekte, buna karşı çıkan işçileri ise işten atmakla tehdit etmektedir. Kromevye’de sendika işçilerin patrona karşı verdikleri mücadeleyle geldi, işten atılan işçi de verilen mücadeleyle işe geri dönecektir.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2024 tarihli 172. sayısında yayınlanmıştır.