Klas Klima’da sendika düşmanlığına cevap direniş oldu!

Klas Klima’da sendika düşmanlığına cevap direniş oldu!

İzmir’de Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Klas Klima’da Birleşik Metal-İş sendikasının fabrikada çoğunluğu sağlayarak sendikal yetkiyi almasının ardından patron tarafı yetkiye itiraz etti ve 4 öncü işçiyi işten çıkarttı. Bunun üzerine öncü işçiler 25 Haziran Salı günü fabrika önünde yaptıkları basın açıklamasıyla direnişe başladı.

2003 yılında Torbalı’da kurulan ve 15 yıldır Çiğli OSB’de üretim yapan fabrikada endüstriyel ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemleri üretiliyor. Geçtiğimiz yıl Polonya sermayesinin çoğunluk hissesini aldığı firma ürünlerinin çoğunu ihracata ayırıyor. İhracatla döviz kazanan patron tarafı, üretime başladığı günden beri işçileri asgari ücret seviyesinde sefalet ücretlerine mahkûm ediyor. 2024 yılının başında sendikal örgütlenmeye başlayan işçiler Mayıs ayında çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığına başvurusunu yaptı ve Birleşik Metal-İş sendikası Klas Klima fabrikasında yetkili sendika oldu. Yetki belgesi patron tarafının eline geçer geçmez patron, işçilerin örgütlülüğüne sendika düşmanlığıyla yanıt verdi. İşten atılan işçilerin yanı sıra fabrika içinde işçilere uygulanan mobbing de artmış durumda ve işçiler işten atmayla tehdit ediliyor. Bunun üzerine işçiler de fazla mesaiye kalmama kararı aldı ve kapı önündeki arkadaşlarına sahip çıkıyor.

Vardiya değişimleri, yemek ve çay molalarında işçiler kapı önündeki arkadaşlarını sloganlarla, alkışlarla selamlıyor ve asla yalnız bırakmıyor.

Klas Klimaya sendika girecek!

Atılan işçiler işe iade edilecek!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2024 tarihli 178. sayısında yayınlanmıştır.