Kararlı Mersen işçisi mutlaka kazanacak! Yaşasın Mersen grevi!

Kararlı Mersen işçisi mutlaka kazanacak! Yaşasın Mersen grevi!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) bulunan Mersen fabrikası işçilerinin grevi 19 Nisan'dan bu yana kararlılıkla devam ediyor. Mersen işçileri 2022 yılında Birleşik Metal-İş sendikası Gebze 1 No'lu Şube’de örgütlenip, yasanın gerektirdiği çoğunluğu sağlayarak bakanlıktan çoğunluk tespiti belgesini aldılar. Fakat patronun yetkiye itiraz etmesi sonucunda toplu sözleşme hakkına sahip olabilmek için 2 yıl boyunca mahkemenin sonuçlanmasını beklediler. Mersen'in Fransız patronu bu 2 yıl boyunca "Yasal hakkımızı kullanıyoruz, mahkemenin kararına saygı duyacağız." dedikten sonra mahkeme sendikaya toplu sözleşme yetkisini vermesine rağmen masaya oturmadı. Patronun bu tutumu sonucunda Mersen işçileri ise yasal süreci bekledikten sonra greve çıktılar.

Son 2 yılda patron, Mersen işçilerini yıldırmak için türlü türlü çabaya girdi. Sendikalı işçilere iftira atarak tazminatsız olarak işten attı, üyeleri istifaya zorladı, tehdit etti. Bunlar da yetmedi, işçilerin evlerine gidip işçilerin ailelerini işçilere karşı kışkırttı fakat bir türlü sonuç alamadı. Mersen patronunun bu tutumu Fransız emperyalizminin yalancı demokrasi maskesinin altındaki gerçek işçi düşmanı yüzünü bir kez daha göstermiş oldu.

Bahar aylarında greve çıkan Mersen işçileri, sıcak yaz havasına da “Bana mısın?” demiyor. Grev çadırında firesiz bir şekilde nöbetlerini tutuyorlar. 19 Nisan’dan bugüne geçen 75 günde coşkularından hiçbir şey kaybetmeyen grevciler, başladıkları işi bitirmeye kararlılar.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde ve çevre sanayi bölgelerinde çalışan fabrika işçileri de sınıf dostları da grevcileri yalnız bırakmıyorlar. Birleşik Metal-İş’te örgütlü farklı fabrikalardan işçiler, başka konfederasyonlarda ve işkollarında örgütlü işçiler vardiyalarından çıkıp sık sık Mersen çadırını ziyaret ediyorlar. Hâlihazırda sınıf dayanışması örneği sergilenen Mersen grevi sahiplenildikçe kazanacak. Dayanışma gösterenler de mücadelenin bir ucundan tutmanın onurunu yaşayacak. Bu yüzden herkesi dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. Yaşasın Mersen Grevi!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2024 tarihli 178. sayısında yayınlanmıştır.