Kamu işçisini satan Ergün Atalay istifa!

Türk-İş başkanı Ergün Atalay, günlerdir eylem yapan kamu işçilerinin taleplerine sahip çıkıyormuş gibi yapıp oyalama politikası izledi. Eylem planı açıklayacağım diyerek var olan eylem ve mitingleri iptal ettirdi. Nihayet bugün apar topar hükümetle işçilerin taleplerini hiçe sayan bir protokol imzalayıp kamu işçilerini bir kez daha sattı! Türk-İş’e bağlı sendikalardan satış protokolüne itirazlar yükseliyor. Kamu işçileri sendika ağası Ergün Atalay’ın istifasını istiyor! Harb-İş Eskişehir şubesi yapılanın işçinin aleyhine olduğunu tespit etmiş ve şimdiden sendika genel merkezinden “acil başkanlar kurulunun toplanması, ara verilen kararların devam ettirilmesi ve Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki mücadele için yeni eylem kararları alınarak üyelere duyurulması” talebini resmî olarak hayata geçirmiş durumda.

Hayat pahalılığı ve eriyen ücretler işçiyi ayağa kaldırdı

Türk-İş’in, 9 Mayıs 2023 tarihinde, 700 bin kamu işçisi adına hükümetle imzaladığı çerçeve protokolü hızla enflasyon karşısında eriyip gitmişti. Üstelik sözleşme dönemlerinin farklılığı sebebiyle işçilerin önemli bir kısmı sözleşmedeki zamları ancak Mart ayından sonra alabileceklerdi. Hâl böyle olunca da kamu işçisi sokağa inmiş, sendika bürokrasisini de harekete geçmeye zorlamıştı. Kamu işçileri, 18 Ocak’ta ek zam talebiyle İstanbul, İzmir, Kocaeli, Eskişehir, Kayseri’de kent meydanlarında kitlesel basın açıklamaları yaptılar.

Sadece bu kadarla da kalmadı Türk-İş’e bağlı Demiryolu İşçileri Sendikası’na (Demiryol-İş) üye Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (Türasaş) işçileri Eskişehir kent meydanında bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sivas ve Sakarya’da bulunan Türasaş fabrikalarında çalışan kamu işçileri de yemekhanede kaşık çatalları vurarak ek zam taleplerini dile getirdi. Bu eylemlerde işçilerin hedefinde Türk-İş bürokrasisi en çok da Ergün Atalay vardı. Bu eylemler arasında özellikle Harb-İş sendikasının, askeri bakım ve ikmal, tamir merkezleri, askeri dikimevleri ve tersanelerde çalışan binlerce işçiyi alana çıkardığı eylemler öne çıkmıştı. Hatta Harb-İş 27 Ocak’ta Ankara’da kitlesel bir miting yapma kararı almıştı.

Ergün Atalay klasiği: Oyaladı, bastırdı, sattı!

İşçilerin haklı talepleri sokaklara taşınca ve üretimden gelen gücün kullanılması gündeme gelince Türk-İş bürokrasisi de harekete geçmek zorunda kaldı. Tabii, bir Ergün Atalay klasiği olarak işçinin taleplerini karşılamak, onun sözcülüğünü yapmak için değil, bu haklı ve güçlü tepkiyi bastırmak için. Önce Harb-İş’in Ankara mitingi başkanlar ve temsilciler kurulu toplantısı bahane edilerek iptal edildi. Sonrasında da işçilerin en meşru talebi olan ek protokol, içeriği boşaltılmış hiçbir yaraya merhem olmayacak şekilde imzalandı. İşçiler arasında sözleşme dönemlerinin farklılığından kaynaklı farkları ortadan kaldıran bir ek madde ile zam oranını yüzde 32,5’e sabitleyen bir madde dışında neredeyse hiçbir değişiklik olmadı. İşçilerin ek protokol taleplerinin arkasındaki en önemli talep olan, en azından asgari ücrete yapılan kadar bir ek zammın adı bile anılmadan imzalar atıldı.

Kamu işçisi mücadeleyi yükseltmeye, Ergün Atalay kamburunu sırtından atmaya mecburdur!

Kamu işçileri ücretlerinin yoksulluk sınırının yarısına inmiş olmasına tahammül edemeyip harekete geçmiş, sendika bürokrasisini de, istibdadın temsilcilerini de harekete geçmeye zorlamıştır. Bu güce ve meşru taleplerine yaslanarak mücadeleyi yükselten kamu işçileri, Ergün Atalay kamburunu sırtından atabilecek güce de sahiptir, ek zam dâhil tüm haklarını elde edecek güce de sahiptir. Kamu işçilerin mücadelesi hepimizin mücadelesidir. Bu mücadeleyi büyütmeli, meselenin bir satışın daha sineye çekilmesiyle değil, sendika bürokrasisinin tabutuna çivinin çakılmasıyla sonuçlanması için omuz vermeliyiz. Bu mücadele sadece 700 bin kamu işçisinin değil, sendika bürokrasisi yüzünden açlığa mahkûm olan asgari ücretlinin, yoksulluk sınırının altında maaş alan memurların, alınteriyle hayatını kazanmaya çalışan emekçi halkımızın mücadelesidir.

Tüm kamu işçilerine insanca yaşayacak bir ücret!

Ek zam yetmez, her ay gerçek enflasyon oranında zam (eşel mobil)!

Kahrolsun sendika ağaları!

Ergün Atalay istifa!