İzmir Metro A.Ş.’de greve bir kala: TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı

İzmir Metro A.Ş.’de greve bir kala: TİS sürecinde anlaşma sağlanamadı

İzmir’de 630 tramvay ve metro işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinde sona gelindi. Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş sendikası ve SODEM-SEN (Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası) arasında yürütülen TİS görüşmelerinde 19 Ağustos itibarıyla arabulucu süreci tamamlandı. 20 Nisan’da başlayan toplu sözleşme sürecinde, 71 maddeden 38’inde uzlaşma sağlansa da ücret zammı konusunda anlaşmaya varılamadı. Arabulucu sürecinin de tamamlanmasıyla 60 günlük grev sürecine girildi. Bu süre içinde işçilerin talebini karşılayan yeni bir teklif gelmezse Demiryol-İş sendikası işçileri iş yerine grev kararını asacak.

En önemli talep eşit işe eşit ücret

Ücretler ve sosyal haklar konusunda belediye bünyesindeki diğer şirketlerle Metro A.Ş. arasında uçurum oluşmuş durumda. Metro A.Ş. işçisine verilen yakacak yardımı 57 lira iken, diğer şirketlerde bu hak 300 lira. İlkokula giden çocuk yardımı için verilen ücret metro ve tramvay işçisine 215 lira iken, diğer şirketlerdeki işçilere 2 bin lira veriliyor. Dolayısıyla tramvay ve metro işçilerinin en önemli talebi, diğer belediye şirketleriyle aralarındaki ücret farkının giderilmesi ve 27 bin belediye işçisiyle aynı sosyal haklara sahip olmak. Bu yüzden işçiler, Belediye Başkanı Tunç Soyer’e seçim vaadi olan ama bir türlü gerçekleştirilmeyen “eşit işe eşit ücret” sloganını sık sık hatırlatıyor.

İşçiler, 27 Ağustos itibarıyla sivil kıyafet ve sakal eylemine başlayarak, toplu iş sözleşmesi süreci bitene kadar sivil kıyafet ve sakal eylemlerini sürdürecekler.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2021 tarihli 144. sayısında yayınlanmıştır.